Aproape 600 de persoane au venit sa doneze sange la Centrul de Transfuzie din Capitala pentru ranitii in incendiul din clubul Colectiv, centrul fiind deschis sambata pana la ora 15.00, insa inchis duminica, iar donarea va fi reluata luni, a declarat pentru MEDIAFAX directorul Doina Gosa.

"Am deschis Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti la ora 1.30 cand erau la coada 150 de persoane, iar 120 au donat. De dimineata am dat 300 de bonuri de ordine, iar la coada mai sunt 150 de oameni", a pecizat Doina Gosa, managerul CTS.

Astfel, toti angajatii centrului lucreaza din cursul noptii de vineri spre sambata, cand centrul se inchide la ora 15.00. Prin urmare, duminica centrul va fi inchis duminica, iar donarea se va relua luni, a spus Gosa.
"Avem nevoie de tot personalul de luni, cand activitatea la fi la foc continuu", a mai spus Doina Gosa.

Zeci de persoane asteapta la coada, sambata dimineata, la Centrul de Transfuzie Sanguina din Bucuresti, pentru a dona sange pentru persoanele ranite in incendiul izbucnit in clubul Colectiv, soldat cu 27 de morti si aproximativ 200 de raniti. O femeie a spus ca a venit impreuna cu fiica sa si ca gestul lor este unul uman si de solidaritate cu persoanele ranite. De asemenea, au venit sa doneze sange si mai multi angajati din Ministerul de Interne.

Pe site-ul Centrului de Transfuzie Sanguina sunt prezentate conditiile pe care o persoana trebuie sa le indeplineasca pentru a dona. Astfel, se recolteaza sange persoanelor sanatoase, cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 ani, care au peste 50 de kilograme, puls regulat - 60 -100 batai/minut, tensiune arteriala sistolica intre 100 si 180 mmHg, care sa nu fi suferit in ultimele 6 luni interventii chirurgicale. Nu pot dona sange femeile insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala sau pesoanele care sunt sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. Totodata, se recomanda posibililor donatori sa aiba un act de identitate in original la ei, sa fie odihniti si bine hidratati, sa nu fumeze o ora si sa nu consume alcool, grasimi, dulciuri concentrate sau medicamente (aspirina, anticoagulante, antidiabetice, etc) si sa aiba o stare de igiena personala corespunzatoare.

Citeste si:
Tragedie în Italia. Un autobuz a căzut 15 metri în gol şi a luat foc
Tragedie în Italia. Un...

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a facut un apel catre populatie sa nu aglomereze centrele de transfuzii, precizand ca necesarul de plasma si sange pentru victimele incendiului de la Club Colectiv "este asigurat in momentul de fata" si ca "efortul trebuie conservat" pentru zilele urmatoare.

"Facem insa un apel pentru a nu crea aglomeratie si pentru a conserva eforturile si pe zilele urmatoare cand vom avea nevoie de cantitati suplimentare de sange. Deci sa nu ne ducem toti in momentul de fata, ci sa conservam efortul pentru zilele urmatoare. In momentul de fata este asigurat necesarul si vreau sa va spun ca sunt cele trei centre unde se pot duce cei care vor sa doneze sange: este centrul din strada Constantin Caracas, numarul 28, care este deschis astazi, centrul de la Spitalul Militar, la fel, deschis de la 7:00 dimineata si centrul de la Spitalul Universitar, la fel, deschis de la ora 8:00 dimineata", a declarat ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu, sambata dimineata, la Palatul Victoria.

Citeste si:
Noi vești despre dosarul Colectiv. Instanța vrea să reaudieze doi...
Noi vești despre dosarul...

Totodata, ministrul Sanatatii a subliniat ca solidaritatea bucurestenilor este "de apreciat". De altfel, apeluri de mobilizare pentru donare de sange au fost lansate pe Facebook, vineri noapte.

Ultimul bilant al incendiului de vineri seara din Club Colectiv arata 27 de persoane decedate si alte 146 de persoane internate la acest moment la spitalele din Capitala, a anuntat, sambata dimineata, secretarul de stat Raed Arafat, precizand ca 17 dintre decedati nu au fost identificati.

Arafat a precizat ca 17 din cele 26 de persoane decedate in afara spitalelor nu au fost identificate. De asemenea, sunt neidentificati 5 din cei 146 de raniti internati la acest moment.

Potrivit datelor prezentate de Arafat, la Spitalul Floreasca au ramas internati 15 din cei 57 de raniti care au ajuns acolo in urma incendiului - 17 au fost transferati la alte spitale, iar 25 au fost trimisi acasa. La Spitalul Universitar, au ajuns 25 de victime, dintre care una a decedat, iar 24 au ramas internate, in timp ce la Spitalul de Arsi au ajuns 29 de raniti, dintre care 27 au ramas internati, iar doi au fost trimisi acasa.

Citeste si:
Șoferii din România pot beneficia de parcare gratuită oriunde în țară
Șoferii din România pot...

La Spitalul Elias, in urma incendiului din club au ajuns patru persoane, iar la acest moment sunt internate 16, in conditiile in care au fost adusi la aceasta unitate medicala raniti din alte spitale.

La Spitalul Pantelimon au ajuns sapte victime, dintre care sase au ramas internate, la Spitalul Sfantul Ioan au ajuns noua raniti, dintre care opt au ramas internati, in timpm ce la Spitalul Militar au fost adusi 15 oameni, iar 12 dintre ei au ramas internati. La Spitalul Bagdasar la acest moment sunt internate 25 de victime, din tot atatea cate au fost aduse.

La Spitalul Coltea, in urma incendiului au ajuns opt persoane, dintre care una a fost externata, iar celelalte sapte au primit prim-ajutor, apoi au fost transferate la alte spitale pentru ca nu exista chirurg de chirurgie plastica.

La Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", la acest moment sunt internati patru minori - doi au ajuns initial, iar ceilalti doi au fost transferati de la Spitalul Floreasca, in timp ce la Spitalul pentru Copii "Marie Curie" au fost adusi trei copii, dintre care unul a fost externat, iar ceilalti doi au ramas spitalizati. De asemenea, la Spitalul "Agripa Ionescu" al SRI sunt internate patru persoane, care au fost tranferate acolo de la alte unitati, iar la Spitalul Gerota al MAI sunt trei raniti internati.

Citeste si:
Donator de sânge, depistat cu COVID-19 la Centrul de Transfuzii...
Donator de sânge, depistat cu...

Vineri seara, clubul Colectiv gazduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album - "Mantras of war". Intrarea la acest concert a fost libera, iar accesul in club s-a facut incepand cu ora 20.30.

Martori aflati in club au declarat pentru MEDIAFAX ca incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stalp al cladirii aprinzandu-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucati din plafon, care era capitonat si el cu burete fonic, s-au desprins si au cazut peste oameni.

Potrivit celor aflati la spectacol, un agent de paza a luat un stingator de incendii, insa nu a apucat sa intervina inainte ca focul sa ajunga la tavan si sa se extinda cu repeziciune. In momentul cand tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panica si s-au imbulzit spre iesire, creandu-se busculada, deoarece doar una dintre usile de la intrare s-a deschis de la declansarea incendiului.

Ulterior, si cea de-a doua usa a fost deschisa, lumea a navalit afara, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau in stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat ca un fum greu, innecacios, se adunase in club, acesta "iesind in valuri" pe usa de la intrare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.