World Monuments Fund nominalizeaza Bucurestiul pe lista internationala a siturilor istorice amenintate de distrugere, 2016 Watch, care cuprinde 50 de obiective istorice cele mai amenintate la nivel mondial.

"Bucurestiul are distinctia de a fi singura capitala europeana nominalizata pentru situatia dezastruoasa in care se afla patrimoniul arhitectural si peisajele culturale", declara Roxana Wring, reprezentant al Asociatiei Pro.Do.Mo, intr-un comunicat remis MEDIAFAX.

Infiintata in 1965, World Monuments Fund este cea mai prestigioasa organizatie internationala dedicata protejarii patrimoniului arhitectural si a peisajelor culturale.

Nominalizarea Bucurestiului vine ca urmare a initiativei Asociatiei Pro.Do.Mo, sprijinita de Fundatia Pro Patrimonio. Incepand cu 2008, Asociatia Pro.Do.Mo a inceput sa inventarieze cauzele distrugerii patrimoniului bucurestean - demolarea imobilelor istorice cu valoare arhitecturala, restaurari care incalca principiile de conservare a patrimoniului, interventii urbanistice, care afecteaza valoarea ambientala si culturala a zonelor construite protejate.

Pe parcursul timpului, atat Pro.Do.Mo, cat si Pro Patrimonio au sesizat institutiile publice centrale si locale asupra situatiei disperate a patrimoniului istoric al Bucurestiului, insa fara rezultat.

Anuntul vine la scurt timp dupa ce Presedintia Romaniei a inclus conservarea si valorificarea patrimoniului cultural ca obiectiv national de securitate in Strategia Nationala de Aparare a Romaniei pentru perioada 2015 - 2019.

Pe parcursul celor doi ani cat timp Bucurestiul se va afla pe lista World Monuments Fund Watch 2016, experti internationali vor vizita Capitala pentru a oferi asistenta tehnica in elaborarea unei strategii pentru conservarea patrimoniului arhitectural si urbanistic bucurestean. De asemenea, vor fi organizate evenimente publice de promovare a patrimoniului, workshopuri si seminarii pentru administratia publica locala responsabila cu protejarea patrimoniului construit.

Citeste si:
Zanni, refuzat de mai multe vedete din România. Iuliana Beregoi se...
Zanni, refuzat de mai multe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.