Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu si Ilie Sarbu s-au prezentat, luni, la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi audiati in dosarul in care este cercetat Ioan Niculae pentru instigare la evaziune fiscala si cumparare de influenta.

[Update]

Ilie Sarbu a precizat, la intrarea in sediul DNA, ca a fost chemat in calitate de martor. Intrebat de jurnalisti daca ''a fost cineva care a transformat Guvernul in talcioc de hotarari'', Ilie Sarbu a spus ca ''nu s-a transformat si nu s-a dat nimic''.

Fostul senator a stat in sediul DNA peste o ora, el spunand la iesire ca nu poate da informatii despre dosar avand in vedere ca este o ancheta in curs.



Potrivit unor surse judiciare, fostul ministru al Economiei Adrian Videanu si fostul senator Ilie Sarbu au fost citati de DNA pentru a fi audiati in calitate de martor in doarul in care sunt cercetati Ioan Niculae, patron al grupului SC Interagro SA, si Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al Consiliului Judetean Braila pentru infractiuni de coruptie.

''Am venit in calitate de martor, intr-un dosar de care nu stiu nimic'', a declarat Adrian Videanu, la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

In acelasi dosar a fost audiat,luni, in calitate de martor si Claudiu Constantin Stafie, fost secretar de stat in Ministerul Economiei. Acesta a refuzat sa faca orice declaratie la iesirea din sediul DNA.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie ii cerceteaza pe Ioan Niculae, pentru cumparare de influenta, in forma continuata, instigare la evaziune fiscala si instigare la spalare de bani, iar pe Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al Consiliului Judetean Braila, pentru trafic de influenta.

Printre acuzatiile care i se aduc lui Niculae se numara si cea ca, in prima parte a anului 2009, ar fi incercat sa corupa o serie de functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o Hotarare de Guvern, prin care sa fie acordate facilitati fiscale, privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice, cu consecinta directa in beneficiul financiar al grupului Interagro, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
13 cele mai inspirate bancuri politice din trecut si prezent
13 cele mai inspirate bancuri...

"Persoanele care au acceptat influenta suspectului Ioan Niculae, au incercat prin activitati de „lobby” sa determine promulgarea unei asemenea Hotarari de Guvern, desi se cunostea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de „subventionare”. Masura de sprijin avuta in vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislatiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene iar consecinta directa era ca suma necesara unei asemenea facilitati fiscale nu putea fi prevazuta in proiectul Legii bugetului de stat", mai sustin anchetatorii.

Astfel, Niculae i-ar fi promis lui Gheorghe Bunea Stancu, presedinte al Consiliului Judetean Braila, in perioada respectiva, diferite foloase, pentru ca acesta din urma sa intervina pe langa persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului Romaniei in vederea aprobarii hotararii de Guvern.

Citeste si:
Ioan Niculae s-a întors în țară. A fost preluat și dus la închisoare
Ioan Niculae s-a întors în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.