Gripa sezoniera este un ucigas ascuns, intrucat, din cauza complicatiilor acesteia, mor in fiecare an zeci de persone, chiar si tineri, desi ar fi avut ca solutie de salvare vaccinarea, a declarat, miercuri, Victoria Arama, de la Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals".

"Vedem sutele de cazuri de gripa complicate care ajung la Matei Bals, dar si zeci de decese, ale pacientilor nostri. Cand vezi un pacient tanar, o gravida, care mor, atunci constientizezei ceea ce se intampla. Pacientii internati cu forme severe care mor si puteau sa traiasca ar trebui mediatizati. Dar, din pacate se mediatizeaza gresit, adica reactiile adverse, care nu sunt grave, actiune care nu este benefica", a spus prof. dr. Victoria Arama, la dezbaterea cu tema "Vaccinarea in Romania - act de preventie obligatoriu sau recomandat?", organizata de Asociatia Pro Imunizare, in parteneriat cu Societatea Romana de Microbiologie si cu sprijinul Biroului OMS Romania.

Ea a mai aratat ca "gripa are o fata nevazuta foarte mare", pe langa cazurile severe care ajung la spital si decese, inregistrandu-se costuri colaterale legate de absenteism si altele.

Potrivit lui Arama, efecte adverse ale vaccinarii sunt minime si tranzitorii pentru vaccinul gripal, existand contraindicatii, deja cunoscute, ca de exemplu in cazul alergiilor severe la proteina de oua sau neomicina.

Pe de alta parte, spune medicul, vaccinarea este aceea care salveaza annual zeci de mii de vieti, mai ales in cazul celor cu diabet sau cu boli cardiace. "Rata de deces la diabetici creste cu 5 - 15% in sezonul gripal. Gripa se asociaza cu complicatii cardiovasculare severe, moarte subita , accident vascular si infarct. Gripa sezoniera este un ucigas ascuns. Iar costurile asociate gripei oscileaza intre unul si sase milioane de dolari la 100.000 locuitori", a adaugat medciul.

Oana Falup Pecurariu, de la Spitalul Clinic de Copii Brasov, a precizat ca intre 15 si 30 la suta dintre copii iau boala de la gradinita sau de la scoala si 70 la suta dintre imbolnaviri sunt transmise de copii in familie.

Citeste si:
Începe vaccinarea antigripală. Cine va beneficia de vaccin...
Începe vaccinarea...

La randul sau, dr.Valeria Herdea, presedintele Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREMPF), a tinut sa avertizeze ca preventia ramane unul dintre factorii de baza, indiferent de varsta, pentru prevenirea bolilor grave cauzate de gripa si complicatiile acesteia.

"Acoperirea vaccinala a scazut mult in utlimii ani, cu toate acestea un sondaj realizat de organizatia pe care o reprezint arata ca tinerii incep sa devina interesati de imunizare. Ei stiu ca, pentru a primi cele mai bune informatii despre gripa, trebuie sa intrebe medicul si ca gripa este un semnal de alarma. Chiar daca vorbim despre o boala sezoniera, trebuie sa fim in alerta un an intreg", a adaugat Herdea.

Ea a mentionat ca anul trecut a avut doar 20 de doze de vaccin pentru imunizarea gratuita, apreciind ca Ministerul Sanatatii ar trebui repopulat cu medici, in loc de economisti. "Celor care refuza vaccinarea nu trebuie sa le dam atata credit. Nu cred ca este cazul sa dam voci pentru acesti oameni care sunt iresponsabili, de fapt. (...) Populatia refuza vaccinarea pentru ca si-a pierdut increderea in corpul medical. Sa schimbam, perceptia despre medici", a adaugat medicul.

Citeste si:
Ce trebuie să știi despre infecția cu Salmonella
Ce trebuie să știi despre...

Herdea a mai mentionat ca costul real al imunizarii este mic, medicul de familie primind 10 lei impozabili pentru aceasta imunizare, scrie MEDIAFAX.

La randul lui, dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), a spus ca medicul de familie ar trebui sa aiba timp sa poata consilia familia. "Potrivit legii, pacientul are voie sa refuze vaccinarea. Eu nu pot administra tratament adultului si nici copilului fara acceptul familiei. 55,7 la suta dintre medicii de familei s-au confruntat cu refuz sau oprirea tratamentului prescris. Scopul unei legi a vaccinarii este cresterea interesului pentru imunizare. Statul trebuie sa protejeze interesul copilului. Medicii de familie au o mare dilema: vaccinarea este o sarcina de serviciu, iar cei care nu vor sa se vaccineze sa fie lasati sa faca ce vor, sau sa incercam sa-i convingem, sa fim vigilenti. 96,6 la suta dintre medici abordeaza consilierea, dar ce fel de consiliere daca ai 15 minute pentru consultatie. Iti trebuie jumatate de ora, azi, peste o saptamana, peste o luna. Este nevoie de restructurarea intregului sistem de vaccinare", a spus Dumitra.

Citeste si:
Un utilaj feroviar s-a răsturnat la Roșiorii de Vede
Un utilaj feroviar s-a...

Dezbaterea cu tema "Vaccinarea in Romania - act de preventie obligatoriu sau recomandat?", organizata de Asociatia Pro Imunizare, in parteneriat cu Societatea Romana de Microbiologie si cu sprijinul Biroului OMS Romania, se inscrie in cadrul celei de-a IV-a editii a Forumului National "Stop gripa".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.