Vioara compozitorului roman George Enescu va rasuna in licee bucurestene, in perioada 12 - 16 octombrie, violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail fiind protagonistii acestei noi aventuri muzicale.

Vioara Guarneri del Gesu, ce i-a apartinut lui George Enescu, va parasi Muzeul National George Enescu (care o pune la dispozitie si in patrimoniul caruia se afla ) si va merge de aceasta data in cinci licee bucurestene. Proiectul inedit "Vioara lui George Enescu in licee" va avea loc in perioada 12 - 16 octombrie, la Liceul Bilingv "Miguel de Cervantes", Colegiul Tehnic Media, Colegiul Tehnic Feroviar Mihai I, Colegiul Tehnic de Aeronautica "Henri Coanda", Colegiul Tehnic Dinicu Golescu, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.

Proiectul este finantat prin Programul "Esti Bucuresti" de Centrul de Proiecte Culturale al Muncipiului Bucuresti - ArCuB, Primaria Municipiului Bucuresti, si este organizat de Fundatia Culturala Marconi, in parteneriat cu Muzeul National "George Enescu" si liceele gazda.

Violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail vor fi protagonistii acestei noi aventuri muzicale menite sa valorifice mostenirea marelui compozitor care, la vremea sa, a cantat in scoli, pe front, in spitale, incercand sa aduca prin muzica alinare, dar si sa convinga cat mai multi oameni de frumusetea muzicii clasice. Oriunde se ducea, Enescu lasa impresii de neuitat mai ales in mintea si sufletele oamenilor simpli si copiilor, care inca nu se intalnisera cu o astfel de muzica. Acum vioara lui Enescu va rasuna in liceele bucurestene, in incercarea de a le oferi celor tineri o mostra de muzica de cea mai buna calitate si pentru a le trezi dorinta de a o asculta apoi si in sala de concert.

Violonistul Gabriel Croitoru si-a propus in turneele sale, asa cum a facut si marele compozitor roman, sa ajunga in cat mai multe localitati din Romania. Aceste calatorii i-au ramas in memorie mai ales datorita intalnirii cu elevii din satele romanesti: "Erau extrem de placut impresionati. Am facut un fel de lectii deschise. Le-am explicat: uite cum arata un pian, cum arata o vioara. Unii auzisera de instrumentele respective, altii nu. In orice caz, eu cred ca am atras multa lume de partea noastra si daca numai cinci la suta vor reveni intr-o sala de concert si tot este un castig. Eu si Horia suntem niste mesageri ai muzicii clasice care doresc sa mai deschida o cale catre sufletul oamenilor si cred ca am reusit".

Citeste si:
Tot mai multe licee din ţară devin independente energetic
Tot mai multe licee din ţară...

La randul sau, profesor fiind, Gabriel Croitoru intelege sa lase mostenirea altor generatii si de aceea continua acest demers in cele cinci licee, prilejuind elevilor sansa de a asculta sunetul minunat al viorii Guarneri del Gesu, supranumita "Catedrala", si un program ce cuprinde piese de larga popularitate din literatura pentru vioara si pian: Edward Elgar - "Salut d'amour"; Heinz Provost - "Souvenir de Vienne"; Fritz Kreisler - "Tambourin chinois"; Pablo de Sarasate - "Caprice viennois"; George Enescu - "Lautarul"; Fritz Kreisler - "Liebesleid"; Fritz Kreisler - "Liebesfreud"; Fritz Kreisler - "Mic mars vienez".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.