Ion Iliescu a fost audiat intr-un dosar legat de posibile locuri de detentie ale CIA pe teritoriul Romaniei, de procurorii Parchetului General

Ion Iliescu a fost audiat de procurori in urma cu aproximativ doua luni, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

In acelasi dosar a fost audiat si Ioan Talpes, fost consilier prezidential, senator si director al Serviciului de Informatii Externe.

Audierea lui Ion Iliescu vine dupa ce acesta a declarat in aprilie 2015 ca nu a confirmat in niciun fel existenta unei inchisori ilegale a CIA pe teritoriul Romaniei, intr-un interviu acordat publicatiei germane "Der Spiegel".

"Sunt neplacut surprins de modul in care se reflecta si mai ales se comenteaza afirmatiile pe care le-am facut intr-un interviu acordat publicatiei germane 'Der Spiegel'. Vreau sa fiu cat se poate de clar: nu am confirmat in niciun fel existenta unei inchisori ilegale a CIA pe teritoriul Romaniei, inchisoare in care s-ar fi aplicat tehnici ilegale de interogare, cum ar fi tortura. Am precizat la fel de clar ca daca as fi stiut ce destinatie are facilitatea solicitata de partea americana as fi luat, cu siguranta, o alta decizie. Stiind ceea ce aprobasem - acordarea unui sediu pentru reprezentanta CIA in Romania - justifica faptul ca, in toti acesti ani, am negat existenta unei inchisori CIA pe teritoriul Romaniei. Resping cu toata hotararea interpretarea acestui gest - firesc intre parteneri si aliati - drept o forma de a 'mitui' partea americana, pentru ca Romania sa fie primita in NATO. Aprobarea a fost data, din cate stiu, dupa ce la Praga, la summitul NATO, in noiembrie 2002, s-a luat decizia admiterii tarii noastre in Alianta Nord-Atlantica", spunea atunci Iliescu intr-o postare pe blog.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.