Fierul este unul dintre nutrientii vitali in formarea si dezvoltarea sistemului nervos si a creierului. Un nivel al acestuia sub valoarea normala are consecinte asupra functiei cognitive a copiilor, ceea ce, pe termen lung, inseamna performante scolare slabe, afectarea abilitatilor de argumentare si de memorare, precum si o capacitate redusa de orientare in spatiu.

Anemia prin carenta de fier implica valori reduse ale hemoglobinei si ale globulelor rosii in ale caror procese de formare fierul are un rol substantial.

Coeficientul de inteligenta (IQ) si memoria au un rol important in performanta scolara, iar de-a lungul timpului, studiile au confirmat o imbunatatire a acesteia in cazul copiilor cu anemie prin carenta de fier carora le-au fost administrate medicamente care contin fier. Altminteri, a fost observata intarzierea in dezvoltarea psihomotorie, performante scazute in abilitatile lingvistice, motorii si de coordonare, precum si un coeficient de inteligenta mai redus cu 5-10 puncte fata de cel al copiilor cu un nivel de fier in parametri normali.

„Primii doi ani de viata sunt cei mai importanti in dezvoltarea creierului copilului. Copiii care au deficit de fier in primele 6-18 luni de la nastere vor avea si o vulnerabilitate a functiilor cognitive pe parcursul vietii adulte. In primele patru luni de viata, fierul este asigurat prin alaptare, insa, de cele mai multe ori necesarul de fier este mai mare decat aportul. In timpul sarcinii toate gravidele trebuie sa-si suplimenteze alimentatia cu medicamente cu fier incepand cu trimestrul al doilea de sarcina si sa efectueze analiza sangelui pentru depistarea unei eventuale anemii, situatie in care doza de fier trebuie crescuta.” declara Dr. Alin Stanescu, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu”.

Medicul adauga: „anemia este considerata o problema de sanatate publica in Romania deoarece cifrele indica o prevalenta crescuta a acesteia in cazul viitoarelor mame, respectiv de 42,5% la femeile gravide in a saptea luna de sarcina, precum si la sugarii in varsta de 12 luni, 48-54%.”.

Anemia prin carenta de fier nu are simptome specifice, insa poate determina modificari in comportamentul copiilor. Prin urmare, starea de apatie sau de oboseala, interesul scazut al copilului pentru activitatile preferate, capacitatea redusa de concentrare sau trecerea brusca de la o dispozitie la alta (instabilitate emotionala), pot fi semne pe care este bine ca parintii sa le prezinte medicului de familie sau pediatrului cu ocazia consultului. Pe baza acestor informatii si a istoricului medical, doctorul va putea recomanda analizele de sange necesare pentru verificarea nivelului de fier.

Citeste si:
Aparatul de care ai nevoie dacă nu-ți place călcatul este un fier...
Aparatul de care ai nevoie...

Asociatia Anemia Working Group doreste sa creasca gradul de informare al femeilor si in special al mamelor, cu privire la anemia prin carenta de fier, deoarece, netratata, aceasta are consecinte pe termen lung asupra starii lor de sanatate si a copiilor. In perioada sarcinii, cu precadere in ultimul trimestru cand copilul isi formeaza rezervele de fier, exista riscul ca aceasta carenta de fier sa ii fie transmisa de catre mama, in cazul in care ea nu a urmat un tratament specific.

Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 30% din populatia din intreaga lume sufera de anemie, 2 miliarde de persoane, iar 50% dintre aceste cazuri sunt corelate cu lipsa unui nivel optim de fier in organism.

Despre Anemia Working Group Romania
Anemia Working Group Romania (AWG) este o asociatie non-profit care are ca obiectiv ameliorarea ingrijirii pacientilor anemici. Asociatia reuneste medici din diferite specialitati – hematologie, nefrologie, gastro-enterologie, obstetrica-ginecologie, anestezie-terapie intensiva, pediatrie etc. - care se confrunta mai frecvent cu anemia prin carenta de fier. De-a lungul timpului, AWG a sustinut numeroase proiecte de cercetare si organizeaza o serie de manifestari stiintifice adresate optimizarii tratamentului anemiei.

Citeste si:
Anemia: 4 semne ale acestei afecțiuni pe care s-ar putea să nu le...
Simptomele anemiei: 4 semne...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.