Procurorii DNA fac perchezitii luni la sediile Agentiilor de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Bucuresti si Ilfov, intr-un dosar in care sunt vizate fapte asimilate celor de coruptie si fraude cu fonduri europene, din perioada 2012, ancheta in aceasta cauza fiind sprijinita si de OLAF.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) arata, intr-un comunicat de presa, ca procurorii fac cercetari intr-o cauza penala care vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie si impotriva intereselor Uniunii Europene, care ar fi fost comise in perioada 2012.

Potrivit DNA, procurorii fac 18 perchezitii in judetele Dambovita, Ilfov, Giurgiu si in municipiul Bucuresti, dintre care trei in sedii ale unor institutii publice si restul la domiciliile unor persoane si la sediile unor societati comerciale.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca se fac perchezitii la sediile Agentiilor de Plati si Interventie pentru Agricultura Bucuresti si Ilfov, iar ancheta vizeaza fraude cu fonduri europene.

In acest dosar, procurorii au lucrat in cooperare cu reprezentantii Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF), care au asigurat sprijin operational pentru documentarea cauzei. Ancheta a fost sprijinita si de Serviciul Roman de Informatii, a precizat DNA. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Incepand cu 1 ianuarie 2007, APIA deruleaza fondurile europene pentru implementarea masurilor de sprijin finantate din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA). Subventiile se acorda sub forma de plati directe la hectar gestionate de Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS) si in cadrul masurilor de piata pentru implementarea mecanismelor comerciale conform Politicii Agricole Comune (PAC).

Romania este tara in care Oficiul European de Lupta Antifrauda a facut, in 2014, cele mai multe investigatii privind utilizarea fondurilor europene, fiind urmata, la mare distanta de Ungaria si Bulgaria, potrivit raportului de activitate al institutiei pe anul trecut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.