Autoritatea Municipala de Reglementare a Serviciilor Publice sustine reducerea TVA pentru apa de la 24% la 9%, la fel ca in cazul alimentelor de baza, iar pentru acest lucru CGMB ar trebui sa faca demersuri catre Guvern, a declarat miercuri directorul AMRSP, Adrian Cristea.

Directorul AMRSP a spus ca, din punctul sau de vedere, apa este un aliment de baza si ar trebui sa intre in lista produselor pentru care TVA este de 9%. Adrian Cristea a precizat ca acest lucru ar fi posibil doar daca CGMB ar initia demersuri catre Guvern, care sa aprobe o astfel de propunere.

Acesta a mai spus ca, din datele pe care le are, tariful practicat de Apa Nova este sub media din Romania, dar si din Uniunea Europeana.

Cristea a aratat, la sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca niciun consilier general nu a votat tariful apei sau modul de ajutare al acestui, explicand ca acest lucru se face printr-un mecanism implementat de Banca Mondiala, iar consilierii nu au dreptul sa voteze acest tarif. Directorul AMRSP a adaugat ca majorarile tarifare au fost cauzate in general de inflatie, care numai in 2014 a fost 3,5 la suta.

Atunci cand exista solicitari de majorare a tarifului apei, acestea se transmit unei comisii de experti straini, din care nu poate sa faca parte niciun cetatean roman sau francez. Avizul acestei comisii se duce la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), institutie aflata in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Cristea a mai spus ca pentru a se stabili daca s-a pastrat echilibrul privind cresterea tarifara prevazuta in contract ar putea fi ceruta si o verificare a Curtii de Conturi.

Procurorii DNA care instrumenteaza dosarul de coruptie in care este implicat furnizorul de apa au aratat ca, in urma incheierii unui act aditional, cu sprijinul consilierilor aflati sub influenta lui Vlad Moisescu, in anul 2011, Apa Nova Bucuresti a majorat foarte mult tariful pentru alimentarea cu apa, iar in urma acestei majorari, profitul net al companiei a crescut cu peste 30 de milioane de lei, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.