Stingerea sau reaprinderea flacarii candelei de la Mormantul Ostasului Necunoscut fara aprobarea Guvemului se sanctioneaza cu amenda de la 2000 lei la 3000 lei, potrivit unei legi adoptate, luni, de plenul Senatului, in unanimitate.

Proiectul mai prevede ca depunerea la Mormantul Ostasului Necunoscut a altor obiecte decat flori, coroane, jerbe de flori sau alte obiecte demne de cinstirea memoriei celor prevazuti la art. 2-4 din Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi se sanctioneaza, potrivit proiectului de modificare a Legii nr 397/2003, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei.

Potrivit expunerii de motive, Oficiul National pentru Cultul Eroilor a constatat in urma multiplelor controale ca regimul juridic al acestor necropole nu este respectat, cazurile de profanare a mormintelor eroilor de razboi fiind numerose, solicitand astfel modificarea Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi, in sensul inaspririi sanctiunilor.

Potrivit proiectului adoptat de Senat, introducerea in cimitirele de razboi a animalelor, pentru pascut sau adapost, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, la fel si stramutarea operelor comemorative de razboi fara aprobarile legale, construirea, modificarea, restaurarea sau orice interventie asupra acestora, scrie MEDIAFAX.

Inhumarea persoanelor decedate, altele decat cele prevazute de legea in discutie, in spatiile destinate mormintelor de razboi sau in zona de protectie a acestora, se sanctioneaza cu amenda de la 7.000 lei la 10.000 lei si obligarea la suportarea cheltuielilor pentru aducerea operelor comemorative de razboi la starea lor initiala.

Poiectul de lege mai prevede ca amplasarea si construirea de noi monumente comemorative, cruci sau orice constructie ridicata pe spatiul destinat mormintelor de razboi sau in zona de protectie a acestora fara avizul Oficiului National pentru Cultul Eroilor se sanctioneaza cu amenda de la 7.000 lei la 10.000 lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.