25 Septembrie 2015 , 14:59 in Social
Valoarea prejudiciilor provenite din dosarele instrumentate de DNA cu sentinte judecatoresti anul trecut este de 150 milioane euro, nu de 300 milioane euro, cum a comunicat procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, suma din care peste jumatate oricum nu poate fi recuperata.

Jumatate din prejudiciile provenite din dosarele DNA reprezinta suma aferenta cazului ICA, "un caz extrem de complex a carui rezolvare depinde intr-o maniera consistenta si de celeritatea cu care alte institutii ale statului isi indeplinesc obligatiile", se arata intr-un comunicat al ANAF, potrivit MEDIAFAX.

Institutia precizeaza ca 53,6% din total prejudicii trimise spre executare ANAF sunt nerecuperabile.

Astfel, pentru 63 sentinte/hotarari judecatoresti prin care s-au stabilit prejudicii in valoare de 596,49 milioane lei (30% din valoarea totala) sunt in curs formalitatile legale de partaj /iesire din indiviziune fortata, fiind vorba de valorificarea partii din bunurile detinute in comun de persoane juridice sau ce revine persoanelor fizice condamnate penal. Pentru 693 de sentinte/hotarari judecatoresti cu prejudicii de 433,1 milioane lei ( 21,8%) s-au pronuntat pentru persoane fizice care nu detin bunuri sau venituri urmaribile sau pentru care s-a declarat starea de insolvabilitate.

Totodata, pentru 12 sentinte/hotarari cu prejudicii de 33 milioane lei s-au pronuntat pentru persoane juridice aflate sub incidenta legii insolventei, modificata anul trecut. Pe de alta parte, ANAF atrage atentia ca gradul de incarcare al institutiei pentru activitatea de recuperare a arieratelor si a altor sume datorate bugetului este "extrem de mare", astfel ca resursa umana si materiala necesara recuperarii prejudiciilor este cu mult depasita.

Capacitatea administrativa a structurilor de executare silita este excedata de activitatile desfasurate pentru pregatirea si sustinerea dosarelor de insolventa. In cursul anului trecut, ANAF a prelucrat 26.253 cazuri noi cu o valoare de 10,27 miliarde lei creante inscrise la masa credala, iar la finele anului gestiona 53.675 de contribuabili in insolventa, cu creante fiscale de 47,31 miliarde lei.Te-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului ANAF ii raspunde lui Kovesi: Sumele de confiscat sunt de 150 mil. euro. Jumatate nerecuperabile.