Cel putin jumatate dintre romani au probleme la coloana vertebrala, cele mai multe suferinte fiind cauzate de obezitate despre care oamenii cred ca poate afecta doar inima, vasele de sange sau plamanii si mai putin sistemul locomotor, potrivit specialistilor.

"Toata lumea vorbeste despre problemele pe care le provoaca obezitatea inimii, plamanilor sau vaselor de sange, insa dam prea putin atentie sistemului locomotor si, implicit, coloanei vertebrale, primele afectate de grasimea in exces. Dar, cel putin jumatate din populatie are probleme cu coloana vertebrala si circa 50 la suta sunt cauzate de faptul ca articulatiile acesteia si ale membrelor inferioare suporta in permanenta greutatea portiunii din corp situata deasupra lor si forta muschilor. O persoana supraponderala este ca un om normal care duce permanent in spate un sac de 15, 25 sau 50 de kilograme, in functie de surplusul fiecaruia", avertizeaza, medicul Ion Manea, intr-un comunicat remis, miercuri, agentiei MEDIAFAX.

Potrivit specialistului, uzura accentuata a discurilor intervertebrale si in cazurile mai grave, distrugerea acestora, pot provoca dureri greu de suportat.

"Persoanele afectate ajung sa aiba dureri acute sau cronice pe tot spatele, nu doar in zona lombara sau cervicala, care se extind de multe ori catre brate si picioare. Probleme mari sunt insa si in zona cervicala, iar acestea dau alte simptome adiacente", a mai spus specialistul.

Totodata, medicul subliniaza ca durerile de cap, ametelile, dificultatile in efectuarea unor miscari ale capului, devin foarte frecvente. Mai mult, suprasolicitarea coloanei duce la agravarea unor artroze, aparitia unor pozitii vicioase ale corpului, exagerarea curburii coloanei vertebrale in regiunea lombara, aparitia sau agravarea spondilozei; aparitia ori accentuarea artrozelor soldului (coxartroza) sau genunchiului (gonartroza), durerile si limitarea activitatii ori a mobilitatii. Astfel, doctorul recomanda ca persoanele sa se adreseze unui specialist atunci cand apar durerile intepatoare in zona coloanei vertebrale.

Citeste si:
Pavel Bartoș a fost operat de urgență. Cu ce probleme de sănătate...
Pavel Bartoș a fost operat de...

"Pe langa limitarea in miscari pot aparea paralizii si tulburari senzoriale, atunci cand sunt lezate discurile intervertebrale. La ora actuala exista suficiente proceduri netraumatizante cu ajutorul carora problemele pot fi rezolvate fara interventii chirurgicale", a subliniat Ion Manea.

Coloana vertebrala mai poate fi afectata si de mentinerea unei pozitii fixe mai mult timp, cum ar fi statul in picioare sau pe scaun, adoptarea unei pozitii gresite atunci cand ridicam sau ducem greutati; sederea indelungata in masina, in spatii umede, reci sau in curent, cat si lipsa miscarii, a conchis medicul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.