Miercuri, 23 septembrie, are loc echinoctiul de toamna al anului 2015, debutul acestui anotimp din punct de vedere astronomic, moment din care ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce in ce mai lunga, pana la solstitiul de iarna, marcat pe 22 decembrie.

In fiecare an, la inceputul ultimei decade a lunii septembrie, este momentul echinoctiului de toamna, cand longitudinea astronomica a Soarelui atinge valoarea de 180°, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Institutia mai informeaza ca momentul echinoctiului de toamna 2015 este marcat miercuri, la 11.20, ora Romaniei.

Punctul echinoctiului de toamna, numit si "punct autumnal", se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii (ce reprezinta proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamantului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele il traverseaza la aceasta data, trecand din emisfera nordica a sferei ceresti in cea sudica. Aflandu-se deci la aceasta data in dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest, durata zilelor fiind astfel egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor. Singurele exceptii sunt intalnite in regiunile polare, in zona Polului Nord incepand lunga noapte polara, iar in cea a Polului Sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de sase luni, pana la momentul echinoctiului de primavara, scrie MEDIAFAX.

In emisfera sudica a Pamantului, data de 22 septembrie marcheaza inceputul primaverii.

La latitudinile Romaniei, in aceste zile, Soarele va culmina la amiaza la o inaltime medie de 45°, ceea ce reprezinta jumatatea distantei unghiulare dintre zenit si orizont. Incepand de la aceasta data, durata zilelor va continua sa scada, iar cea a noptilor sa creasca, pana la data de 22 decembrie, la ora 06.48, cand va avea loc momentul solstitiului de iarna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.