Adoptarea unor masuri mai stricte privind scaderea tensiunii arteriale, in cazul pacientilor in varsta hipertensivi, la un nivel mult mai jos decat este prevazut in recomandarile actuale ale medicilor, poate contribui semnificativ la reducerea riscului de maladii cardiovasculare si deces.

Autoritatile din domeniul sanatatii publice din SUA au decis sa puna capat unui studiu major privind hipertensiunea arteriala in randul pacientilor cu varste de peste 50 de ani, cu un an inainte decat era prevazut (2017), pentru ca informatiile obtinute in timpul cercetarii s-au dovedit a fi relevante in ceea ce priveste o intrebare care ii preocupa pe specialistii cardiologi de multa vreme, respectiv pana la ce nivel poate fi coborata tensiunea arteriala astfel incat sa fie mentinuta o stare buna a sanatatii.

Iar raspunsul oferit de acest studiu, numit SPRINT (Systolic Blood Pressure Intervention Trial), este acela ca acest nivel este mai jos decat cel mentionat in ghidul de practici aplicate in prezent de autoritatile din domeniul sanatatii, potrivit site-ului National Institutes of Health din SUA.

Jackson T. Wright Jr., expert in hipertensiune arteriala la Case Western Reserve University si University Hospitals Case Medical Center, coautor al studiului SPRINT, spune ca modificarea masurilor luate de medici in ceea ce priveste scaderea tensiunii arteriale ar putea contribui la reducerea mortalitatii si a numarului cazurilor de infarct si accident cerebral in randul populatiei generale.

Timp de multi ani, medicii nu au stiut cu precizie care ar trebui sa fie limitele optime de coborare a tensiunii in cazul pacientilor care sufera de hipertensiune arteriala - luandu-se in considerare si riscurile si efectele adverse ale medicamentelor administrate contra acestei boli - si daca pacientii mai in varsta ar trebui totusi sa aiba o tensiune arteriala mai crescuta, pentru ca sangele sa ajunga la creier in mod eficient.

Noul studiu a stabilit ca pacientii carora li s-a recomandat sa isi mentina tensiunea sistolica sub nivelul de 120 mmHg - mult mai jos decat nivelul recomandat in prezent de medici in cazul pacientilor cu varsta de peste 60 de ani, respectiv 140 - 150 mmHg - au inregistrat o scadere cu o treime a riscului de infarct, insuficienta cardiaca si accident cerebral si cu aproape 25% a riscului de deces.

La studiu au participat peste 9.300 de barbati si femei cu varste de peste 50 de ani si care prezentau un risc inalt de maladie cardiaca sau sufereau de o boala renala. In mod aleatoriu, voluntarii au primit ca sarcina sa-si reduca nivelul tensiunii sistolice fie la 120 mmHg - respectiv mai jos decat recomandarile actuale ale medicilor -, fie la 140 mmHg. Sarcina voluntarilor nu a fost una usoara, cei care aveau ca scop atingerea nivelului de 140 mmHg luau, in medie, doua medicamente, ceilalti - in medie, trei medicamente. Costurile nu au fost o problema, intrucat 90% dintre medicamentele antihipertensive sunt generice si au preturi mici.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Tensiunea arteriala reprezinta presiunea exercitata de coloana de sange asupra peretelui vascular, in special asupra tunicii interne (endoteliul), in timpul contractiei si relaxarii ritmice a inimii. Presiunea sangvina are doua componente: presiunea sistolica (cea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se contracta, cu valori normale intre 100 si 130 mm coloana de mercur - HG) si presiunea diastolica (cea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se relaxeaza intre doua contractii, cu valori normale sub 85 mmHg), scrie MEDIAFAX.

Hipertensiunea arteriala este cea ale carei valori tensionale sunt peste 140/90 mmHg, indiferent de varsta - potrivit specialistilor, nu se mai accepta ideea ca tensiunea normala creste cu varsta.

Autorii studiului SPRINT, specialistii de la National Heart, Lung and Blood Institute din SUA, au anuntat, vineri, ca informatiile complete privind aceasta cercetare vor fi publicate in urmatoarele luni. Specialistii au catalogat concluziile studiului ca fiind revolutionare si "potential salvatoare de vieti" si se asteapta ca autoritatile in domeniu sa modifice masurile privind stabilirea unor niveluri optime ale tensiunii arteriale.

Citeste si:
Un utilaj feroviar s-a răsturnat la Roșiorii de Vede
Un utilaj feroviar s-a...

In SUA, aproape 79 de milioane de adulti - unul din trei - sufera de hipertensiune arteriala, iar jumatate dintre cei care primesc tratament nu reusesc sa-si scada tensiunea sistolica sub 140 mmHg.

De asemenea, maladiile cardiovasculare, care au drept cauza principala hipertensiunea arteriala, ocupa primul loc in topul cauzelor de deces in SUA.

Autorii acestui studiu s-au aventurat pe un taram care pentru unii specialisti ar putea fi putin inspaimantator: multi oameni au in mod natural o tensiune sistolica de 120 mmHg, insa este un lucru diferit sa se atinga aceasta valoare cu ajutorul medicamentelor.

Astfel, acest nivel atat de coborat ar putea fi atins numai prin administrarea unor doze mai mari de medicamente, iar efectele adverse ar putea anula orice beneficiu. Cei mai vulnerabili ar putea fi pacientii in varsta, care de cele mai multe ori iau si alte medicamente pentru boli cronice, ce ar putea interactiona cu tratamentele contra hipertensiunii. De asemenea, scaderea tensiunii arteriale ar putea provoca stari de lesin si cazaturi.

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

Expertii in domeniu credeau, pana de curand, ca administrau in mod eficient problemele legate de hipertensiune arteriala in randul populatiei, avand in vedere ca rata accidentelor cerebrale - o consecinta majora a hipertensiunii - a scazut cu 70% de cand sunt aplicate masurile de prevenire aflate in vigoare, respectiv din 1972. Principala problema o reprezinta insa faptul ca multi pacienti fie nu isi iau medicamentele, fie nu primesc un tratament suficient de puternic.

In ceea ce priveste efectele scaderii tensiunii arteriale asupra pacientilor cu maladii renale si cu dementa, rezultatele studiului nu au fost concludente, au mai spus autorii acestuia.

Specialistii mai spun ca pacientii hipertensivi nu trebuie sa se panicheze si sa mearga imediat la medic pentru schimbarea tratamentului, pentru ca efectele acestei maladii se fac simtite lent.

Citeste si:
Peste 400 de specialiști din 13 țări vin pe 22 februarie la...
Peste 400 de specialiști din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.