Finantele Publice din Arad scot la vanzare 22 de kilograme de lingouri si bijuterii din aur care fusesera confiscate in 2012 la frontiera, de la un cetatean turc, pretul cerut de Fisc fiind de 130 de lei pe gram, insa la trei proceduri anterioare de vanzare nu au existat oferte.

Reprezentantii Administratiei Judeteane a Finantelor Publice (AJFP) Arad au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, ca o cantitate de 22,17 kilograme de aur, constand in lingouri si bijuterii, va fi scoasa la vanzare, la pretul de 130 de lei gramul, inclusiv TVA.

Conform sursei citate, trei proceduri de vanzare au mai fost organizate incepand cu luna iulie, dar nu a existat nicio oferta.

"Opinam ca lipsa ofertantilor poate fi cauzata de tendinta de scadere din ultima perioada a cotatiilor aurului pe pietele internationale", a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Calin Arusti.

Aurul este depozitat la Trezorerie, iar valorificarea se face doar prin vanzare directa catre persoane fizice sau juridice autorizate de ANPC.

"Cantitatea de aur se vinde integral si cu plata la facturare, urmare a anunturilor publicate. In cazul in care nu exista ofertanti, pretul se poate reduce, conform legii, cu pana la maximum 25% din valoarea initiala
", a precizat Arusti.

Conform sursei citate, aurul a fost confiscat in 19 septembrie 2012, de la un cetatean turc, care intra in tara prin Curtici cu un tren international.

Cetateanul turc a atacat in instanta procedura, dar a pierdut definitiv procesul, astfel ca bunurile au devenit proprietate de stat. Ulterior, a avut loc expertizarea bunurilor in laboratoare autorizate din Arad si Bucuresti, rezultand aur de diferite grade de puritate.

"In urma expertizarii, s-a stabilit pretul, raportat la valoarea de referinta, tinand cont de puritatea pieselor", a mai precizat Arusti. Cele 22,170 kilograme de aur sunt compuse din lingouri mari, lingouri mici, bare de diferite modele, monede si bijuterii.

Potrivit unui comunicat de presa, remis in 2012, de Politia de Frontiera Arad, cantitatea de aur a fost confiscata de la un cetatean turc, in varsta de 41 de ani, care calatorea in trenul international Budapesta - Bucuresti.

"Politistii de frontiera au avut suspiciuni cu privire la continutul bagajelor, fapt pentru care au procedat la efectuarea unui control amanuntit al acestora. Astfel, au fost descoperite patru lingouri si sase pachete acoperite cu banda adeziva, care contineau mai multe medalioane si agrafe de diferite dimensiuni, toate confectionate dintr-un metal galben, presupus a fi aur"
, se arata in comunicatul de la acea vreme.

Citeste si:
Cât cere Erika Isac pentru un concert? Cântăreața a stârnit...
Cât cere Erika Isac pentru un...

Cetateanul turc nu detinea documente de provenineta pentru bunurile de valoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.