Aproape 20 de fotografii care ilustreaza momente din trecutul si prezentul Spitalului Filantropia, cea mai veche maternitate din Romania, au fost expuse pe gardul exterior al unitatii sanitare, in cadrul unui proiect inedit intitulat "O clipa din viata noastra".

Spitalul Filantropia gazduieste prima expozitie de fotografie in aer liber din istoria sa, dar si prima de acest tip realizata de un spital. Proiectul a fost initiat de Fundatia Colegiului Medicilor din Bucuresti, in parteneriat cu patru spitale, cele mai vechi din Capitala: Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia, Spitalul Clinic Coltea, Spitalul Clinic de Nefrologie "Dr. Carol Davila" si Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" si se desfasoara simultan, in septembrie.

Expozitia de fotografie de la Spitalului Filantropia a fost inaugurata, vineri, iar la eveniment au fost prezenti ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea.

"„O clipa din viata noastra" este proiectul care i-a permis medicului Gheorghe Peltecu, directorul Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia sa exprime actul medical, de la inceputuri pana in prezent, dintr-o perspectiva, de aceasta data, artistica, el insusi fiind autorul a peste jumatate din fotografiile expuse", a precizat Georgeta Ionescu, reprezentant Fundatiei Colegiul Medicilor Bucuresti.

Vorbind despre Spitalul Filantropia, profesorul Gheorghe Peltecu a spus ca este cea mai veche clinica de obstetrica si ginecologie din Romania, infiintata in anul 1813.

"Dupa 125 ani de la constructie, spitalul este inaugurat intr-o forma moderna si dotat corespunzator medicinii secolului XXI, respectand neschimbata arhitectonica originala. Oferind servicii medicale complexe - de la medicina materno- fetala si genetica umana, la ginecologia oncologica- si de inalta competenta profesionala, Spitalul Filantropia a fost primul spital modern civil din Romania, fiind, de la infiintarea sa un spital de caritate. Aici au activat cei mai remarcabili profesori de obstetrica din Romania si a fost prima scoala de moase. La ora actuala spitalul este o unitate de nivel III si o clinica universitara"
, a spus doctorul Peltecu, in cuvantul de prezentare.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, prezent la eveniment, a spus ca regreta ca nu a ales ginecologia, in locul stomatologiei, desi, la un moment dat a fost tentat sa opteze pentru aceasta specialitate. "Spitalul Filantropia este unitate de elita, iar Ministerul Sanatatii a achizitionat aparatura performanta pentru spital", a spus Banicioiu.

La randul lui presedintele CNAS, Vasile Ciurchea a recomandat managerului unitatii sanitare sa foloseasca realizarile spitalului pentru a obtine venituri suplimentare, scrie MEDIAFAX.

"Ar trebui constinetizat mai mult faptul ca in acest spital public pot fi realizate teste genetice. Oamenii platesc bani multi pentru a face analize in strainatate, de ce sa nu le faca aici. La fel ecografie, este un centru de inalt nivel unde pot fi facute investigatii si contra cost"
, a precizat Ciurchea, felicitand medicii pentru ca au adus spitalul la un inalt nivel.

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

In cadrul proiectului "O clipa din viata noastra", fotografiile din fiecare spital sunt realizate cu sprijinul fotografului Mihai Andrei, iar pentru unele imagini care „vorbesc” despre istoria si arhitectura spitalelor sunt utilizate colectiile proprii sau arhivele unitatilor sanitare.

Acest proiect este finantat de ARCUB si face parte din Programul cultural „Esti Bucuresti” 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primariei Municipiului Bucuresti).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.