Trupul neinsufletit al baritonului Dan Iordachescu va fi depus in foaierul Operei Nationale Bucuresti (ONB) marti, intre orele 15.00 si 16.30, cand cei care doresc pot sa ii aduca un ultim omagiu, iar inmormantarea va avea loc miercuri, de la ora 12.00, la Cimitirul Bellu din Capitala.

Dan Iordachescu, unul dintre cei mai mari baritoni romani, a murit duminica, la varsta de 85 de ani, dupa o lunga suferinta, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentantii Operei Nationale Bucuresti (ONB). Dan Iordachescu s-a nascut pe 2 iunie 1930, la Vanju Mare, in judetul Mehedinti.

Si-a facut studiile la Iasi, intai la Colegiul National, apoi la Facultatea de Teatru (1948 - 1949) si, dupa aceea, la Conservatorul de Muzica "Ciprian Porumbescu" din Bucuresti (1952 - 1956), unde a fost indrumat de o elita a pedagogiei de canto: Constantin Stroescu, Petre Stefanescu Goanga, regizorii Jean Ranzescu, Panait V. Cottescu si dirijorul Jean Bobescu, potrivit site-ului oficial al lui Dan Iordachescu. De asemenea, a facut studii de canto la Salzburg (Mozarteum, 1956), Paris (1958 - 1960) si Roma (1960).

In anul al IV-lea la Conservator, in 1956, a castigat trei premii extrem de importante: marele trofeu Mozart, la Salzburg, la implinirea a 200 de ani de la nasterea lui W. A. Mozart, trofeul aniversar Robert Schumann (un secol de la moartea sa din 1856), la Berlin si Zwickau, si marele premiu de canto de la Geneva, cand s-au comemorat 75 de ani de la moartea lui Modest Mussorgsky.

A debutat in decembrie 1949, la Teatrul C.C.S. din Bucuresti, in rolul Chiaburul din opereta "Cantec de viata noua", de Florin Comisel, fiind indrumat vocal si tehnic de cantareata de opera Maria Snejina. In 1951 a devenit solist al Ansamblului S.P.C., cantand numai opera. Ca prim-solist a debutat in decembrie 1956, la Teatrul de Opera si Balet din Bucuresti.

De asemenea, debutul in genul si arta lied-ului a avut loc la Filarmonica "George Enescu", unde Dan Iordachescu a cantat lied romanesc, german, francez si rus alaturi de ilustrul sau profesor Constantin Stroescu si faimoasa soprana lirica de la Opera Romana Iolanda Marculescu, in mai 1954.

In intreaga sa cariera nationala si internationala, a intreprins 262 de turnee internationale in 61 de tari, printre care Ungaria, Grecia, Turcia, Rusia, Cehia, Slovacia, Austria, Italia, Elvetia, Germania, Monaco, Spania, Portugalia, Marea Britanie.

Citeste si:
Joe Biden, omagiu adus secretarului de stat Madeleine Albright
Joe Biden, omagiu adus...

Din 1979, a avut activitati pedagogice de canto, clase de masterat in SUA, Marea Britanie, Franta, Filipine, Grecia, Turcia si Romania, unde a fost profesor universitar la Academia de Muzica Bucuresti.

A interpretat peste 45 de roluri importante de opera (in special W. A. Mozart, G. Verdi, G. Bizet), in mai mult de 1.080 de spectacole de opera, de la preclasici pana la contemporani, si peste 1.500 de lied-uri in aproape 1.600 de concerte, in toata lumea, scrie MEDIAFAX.

A cantat pe cele mai prestigioase scene (Teatro alla Scala din Milano, Viena Staats Oper, Opera de Paris, operele din Seattle, Hamburg, Munchen, Berlin, Sankt-Petersburg, Los Angeles, San Francisco, New York, Dallas, Teatrul Balsoi din Moscova etc.), avand ca parteneri pe Mario del Monaco, Placido Domingo, Mirella Freni, Renata Scotto, Virginia Zeani, Monserrat Caballe, Luciano Pavarotti, J. MacCracken, Franci Corelli, N. Rossi-Lemeni, G. DiStefano si altii, sub bagheta unor personalitati ca Riccardo Muti, Lorin Maazel, Georges Pretre, Zubin Mehta, M. Rostropovitch, Tullio Serafin, Sir Colin Davis etc..

Citeste si:
„La Traviata”, „Turandot” și „Lacul lebedelor” și un musical pentru...
„La Traviata”, „Turandot” și...

De-a lungul carierei a primit numeroase distinctii, printre care Meritul Cultural clasa a II-a (1964), Meritul Cultural clasa I (1968), Ordinul ''Steaua de Aur a Romaniei'' in rang de Comandor (2000) etc.

Dan Iordachescu a avut trei fiice care i-au mostenit talentul artistic: Cristina si Irina, reputate soliste de opera si concert, si Raluca Dana, fosta actrita de film, stabilita la Los Angeles.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.