Social 12 August 2015 16:56
Zeci de mii de hectare de culturi agricole din judetul Timis, in special porumb, floarea soarelui si soia, sunt afectate de seceta, reprezentantii Consiliului Judetean declarand ca in acest context preturile alimentelor se vor majora in toamna, iar in piete vor fi putine legume si fructe autohtone.

Specialistul in agricultura de la Consiliul Judetean (CJ) Timis, Nicolae Oprea, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, ca zeci de mii de hectare de teren din judetul Timis sunt afectate de seceta din aceasta vara, fiind vorba, in special, despre culturi de porumb, floarea soarelui si soia.

"Inca nu se stie exact suprafata de teren afectata de seceta, dar estimam ca este vorba de zeci de mii de hectare cultivate cu floarea soarelui, cu porumb si cu soia. Angajati ai primariilor din judet, alaturi de specialisti de la Camera Agricola, culeg datele de pe teren, intocmesc procese verbale, iar catre sfarsitul acestei luni vom putea face o prima evaluare a suprafetei de teren afectata de seceta in Timis. Sunt suprafete intinse afectate in totalitate acolo unde, porumbul de exemplu, nu a legat sau a legat partial sau incomplet. O asftel de seceta, asa cum e acum, de la inceputul verii, insotita de arsita, nu a mai fost in ultimii trei-patru ani", a declarat Nicolae Oprea.

Nicolae Oprea a mai spus ca datele culese de pe teren vor fi transmise Ministerului Agriculturii in speranta ca agricultorii vor primi ajutoare de stat pentru culturile afectate de seceta. Potrivit sursei citate, cele mai afectate de seceta sunt zonele din sudul si sud-estul judetului Timis.

Oprea sustine ca, in urma secetei, din toamna produsele se vor scumpi si, mai mult decat atat, vor fi foarte putine legume si fructe autohtone in piete. "Se vor scumpi alimentele de la seceta extrema. Cei care recolteaza porumb vor ridica pretul. De asemenea, la furaje va fi o problema, pentru ca cei care cresc animale nu au furaje. Si preturile la floarea soarelui vor creste, cu siguranta. Vor fi cresteri de preturi si la legume si fructe deoarece si acestea sunt afectate de seceta. Produsele autohtone vor fi foarte putine pe piata, in toamna, astfel ca cel mai probabil ne vom baza pe ce importam", a mai spus Nicolae Oprea.

Temperaturile din aceasta vara in judetul Timis au depasit frecvent 35 de grade Celsius, astfel incat au fost emise numeroase avertizari cod galben si portocaliu de canicula in zona.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.