Social 11 August 2015 17:28
Primele date ale anchetei privind cauza accidentului de pe Autostrada Soarelui, in care o adolescenta si o femeie din Ucraina au murit si alti peste 50 de ucraineni au fost raniti, indica faptul ca soferul autocarului rasturnat a respectat timpii de conducere si de odihna.

Specialistii Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR) au stabilit ca soferul bulgar care a condus autocarul rasturnat, duminica dimineata, pe Autostrada Soarelui, a respectat timpii de conducere si de odihna, se arata intr-un raspuns al Ministerului Transporturilor transmis marti, la solicitarea agentiei MEDIAFAX. Conform Ministerului Transporturilor, la locului accidentului a fost prezenta si o echipa de inspectori ISCTR, carora anchetatorii le-au predat diagramele tahograf.

"Din verificarea acestora s-a constatat ca acestea au fost introduse in aparatul tahograf in jur de ora 22.00 si nu au fost constatate abateri cu privire la legislatia cu privire la timpii de conducere si de odihna", a precizat Ministerul Transporturilor in raspunsul transmis la solicitarea MEDIAFAX.

Reprezentantii ministerului au mai aratat ca, in cazul in care la locul accidentului au fost gasite si inregistrarile tahograf din zilele precedente, acestea au fost ridicate de politisti.

Autocarul in care se aflau 53 de ucraineni, adulti si copii, si care se indrepta spre Bucuresti s-a rasturnat, in noaptea de sambata spre duminica, in jurul orei 02.00, pe Autostrada Soarelui. In urma accidentului, o adolescenta de 17 ani si o femeie au decedat, 48 de persoane, dintre care 21 de copii, au fost trasportate la mai multe spitale din Capitala, iar trei au refuzat transferul spre unitatile medicale.

Luni au fost externati majoritatea cetatenilor ucraineni, acestia plecand cu autocare spre Ucraina. Soferul autocarului si un alt barbat sunt in continuare internati la Spitalul de Urgenta Floreasca, primul avand un traumatism cranio-cerebral grav si fiind in coma, iar celalalt suferind o amputatie de brat.

Citeste si:
Ce trebuie să știi atunci când începi o activitate de ridesharing
Ce trebuie să știi atunci...

Directorul Directiei de Informare si Relatii Publice din Politia Romana, Ramona Dabija, a spus ca la locul producerii accidentului nu sunt urme de franare. Autocarul a fost transportat la sediul Politiei Autostrazi pentru a fi efectuata o expertiza si pentru a se stabili care au fost cauzele accidentului.

Anchetatorii au audiat, la spitale sau la Politia Autostrazi, mai multi cetateni ucraineni raniti in accident, majoritatea declarand ca dormeau si s-au trezit abia dupa ce autocarul s-a rasturnat, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Politie.

Anchetatorii iau in calcul, ca ipoteze principale de lucru, fie o defectiune tehnica la autocar, fie culpa soferului bulgar, in varsta de 33 de ani, printre care si posibilitatea ca acesta sa fi adormit la volan. In acelasi timp, nu este exclusa nici varianta ca soferul sa fi incercat sa evite un accident rutier.

Citeste si:
„Autostrada electrică” a Moldovei: Un retur Suceava-București, de...
„Autostrada electrică” a...

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa. Ancheta este coordonata de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Lehliu Gara.

Conform anchetatorilor, pana in acest moment, mai multi raniti au formulat deja plangere, insa au existat si cazuri in care pasagerii au refuzat sa depuna plangere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.