Social 24 Iulie 2015 15:58
Gabriel Berca, fost consilier prezidential si fost ministru al Internelor, retinut pentru trafic de influenta dupa ce ar fi primit 185.000 euro de la un om de afaceri, pentru a interveni la membri ai Guvernului sa atribuie bani unei primarii, a fost arestat preventiv, vineri, de Curtea de Apel Bacau.

Magistratii Curtii de Apel Bacau au admis cererea procurorilor anticoruptie de arestare preventiva pentru 30 de zile a lui Gabriel Berca, pentru trafic de influenta. ”Intrucat ordonanta de retinere pentru 24 de ore a expirat la ora 12.50, pe numele lui Gabriel Berca a fost emis mandatul de arestare preventiva, care va fi pus in aplicare de catre organele de Politie. Decizia Curtii de Apel Bacau poate fi atacata cu recurs in termen de 48 de ore de la pronuntare”, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Bacau, Catalin Serban.

Gabriel Berca a fost retinut, joi, de DNA Bacau, care il acuza de trafic de influenta dupa ce ar fi primit 185.000 de euro de la un om de afaceri, pentru a interveni la membri ai Guvernului sa atribuie bani unei primarii. Gabriel Berca a fost dus in arestul Politiei Bacau, iar vineri a fost prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva.

Potrivit ordonantei de retinere, in perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, Gabriel Berca, prin intermediul lui Mihai Banu, a pretins si primit, atat pentru sine cat si pentru partidul din care facea parte, de la un om de afaceri, in mai multe transe, suma totala de 185.000 euro pentru ca in calitate de senator in Parlament si presedinte al organizatiei judetene Bacau a unui partid politic, sa-si foloseasca influenta personala pe langa membri ai Guvernului, in vederea alocarii unei sume de bani catre o primarie din judetul Bacau. "Aceasta suma de bani era necesara pentru achitarea unor lucrari de constructie, in valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri in beneficiul unitatii administrativ-teritoriale", aratau procurorii in documentul citat.

Anterior, surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca Gabriel Berca, la data faptelor senator si presedinte al organizatiei judetene Bacau a PDL, ar fi primit cei 185.000 de euro de la omul de afaceri Viorel Rusu, care avea un contract cu Primaria comunei Ardeoani, judetul Bacau, iar institutia trebuia sa achite lucrarile de constructie, in valoare de aproximativ 5,6 milioane de lei, executate de firma omului de afaceri.

Gabriel Berca a fost consilier prezidential in mandatul lui Traian Basescu si ministru al Internelor in Guvernul Ungureanu. El a fost si secretar general al Guvernului, in perioada in care Executivul era condus de Calin Popescu Tariceanu. Berca a fost prefectul judetului Bacau, in perioada 2005 - 2008, senator de Bacau, in legislatura 2008 - 2012 si ministru al Administratiei si Internelor in anul 2012.

Citeste si:
Consilier prezidential: Banii din bugetul pe 2019 nu asigura...
Consilier prezidential: Banii...

La inceputul lunii iunie, UNPR anunta ca fostul ministru de Interne Gabriel Berca s-a inscris in formatiune. Berca a fost membru PMP, vicepresedinte pentru regiunea Nord-Est, iar anterior a fost in PDL. Fostul deputat PNL de Bacau Mihai Banu a fost retinut in 9 iulie si arestat preventiv o zi mai tarziu, pentru trafic de influenta.

Potrivit procurorilor DNA, Mihai Banu a pretins si primit, in mai multe transe, de la un om de afaceri, 270.000 de euro pentru ca, in calitate de deputat, sa-si foloseasca influenta pe langa membri ai guvernului in vederea alocarii unor sume de bani catre o primarie din Bacau.

"Din cei 270.000 euro, la solicitarea lui Mihai Banu si cu complicitatea fiului sau, Lucian Banu, suma de 150.000 lei a fost remisa acestuia, de catre omul de afaceri, sub pretextul achizitionarii unui teren de la o persoana indicata de acelasi inculpat. Astfel, pe 11 august 2010, intre persoana respectiva, in calitate de promitent-vanzator, si firma omului de afaceri, in calitate de promitent-cumparator, s-a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pentru un teren arabil in suprafata de 10.000 metri patrati, situat in extravilanul unei comune, pretul vanzarii fiind stabilit la 150.000 lei. Aceasta suma de bani a fost virata de firma omului de afaceri in trei transe, in perioada 12 august 2010 - 22 iulie 2011, in conturile indicate de Mihai si Lucian Banu”, arata DNA, intr-un comunicat de presa.

Citeste si:
Gabriel Berca si fostul deputat Mihai Banu, trimisi in judecata
Gabriel Berca si fostul...

Anchetatorii au mai dispus atunci ca Lucian Banu sa fie cercetat sub control judiciar, pentru o perioada de 60 de zile, pentru complicitate la trafic de influenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.