Social 18 Iulie 2015 13:36
O statuie reprezentandu-l pe Nelson Mandela, realizata la Budapesta, a fost dezvelita, vineri, la Primaria Oradea, fiind prima sculptura cu Mandela din Romania, iar la eveniment a fost prezent si ambasadorul Africii de Sud, Tenjiwe Mtintso.

Potrivit unui comunicat transmis de Primaria Oradea, ambasadorul Africii de Sud, Tenjiwe Mtintso, a participat, vineri, la un eveniment organizat de municipalitate cu ocazia zilei de 18 iulie, care este recunoscuta de Natiunile Unite ca Ziua Internationala Nelson Mandela. In cadrul evenimentului a fost dezvelita o statuie reprezentandu-l pe Nelson Mandela, realizata de sculptorita Gerő Katalin, membra a clubului Rotary din Budapesta. Statuia a fost dezvelita de catre ambasadorul Tenjiwe Mtintso, viceprimarul Mircea Malan si artista din Ungaria.

”Statuia va fi expusa in cadrul Centrului de Protejare Theranova din Oradea, municipiul fiind primul din Romania care are o sculptura dedicata marelui om politic sud-african”, se arata in comunicatul Primariei.

Ambasadorul Africii de Sud, care s-a aflat pentru a treia oara la Oradea, a amintit, in cadrul intalnirii cu oficialii locali, ca orasul este primul din Romania in care a fost sarbatorita Ziua Internationala Nelson Mandela, anul trecut.

Nelson Mandela, care a petrecut 27 de ani in inchisoare, fiind eliberat in 1990, a castigat primele alegeri prezidentiale multirasiale libere din Africa de Sud, organizate in 1994. El a castigat si premiul Nobel pentru pace, alaturi de fostul presedinte sud-african Frederik W de Klerk, in 1993, pentru modul in care au colaborat pentru a pune capat regimului apartheid. Nelson Mandela s-a retras din viata politica la finalul mandatului sau prezidential in anul 1999 si s-a concentrat apoi pe diverse actiuni de caritate. A murit pe 5 decembrie 2013, la varsta de 95 de ani, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.