Social 17 Iulie 2015 16:28
Persoanele diagnosticate cu obezitate au sanse mici de a reveni la o greutate considerata normala, potrivit rezultatelor unui studiu realizat recent de cercetatorii de la Universitatea King's College din Londra, informeaza bbc.com.

Sansele de a reveni la o greutate normala dupa ce aceste persoane au devenit obeze sunt de doar 1 la 210 pentru barbati si de 1 la 124 pentru femei, pe parcursul unui an, sugereaza cercetatorii britanici. In cazul obezitatii severe, sansele de a scapa de kilogramele in exces sunt si mai mici, potrivit aceluiasi studiu. Cercetatorii britanici spun ca actualele strategii ce vizeaza ajutorarea pacientilor obezi sunt sortite esecului.

Cercetatorii de la King's College din Londra au cerut autoritatilor britanice sa implementeze "politici de sanatate publica destinate unui public mai larg", care sa ii impiedice pe cetatenii acestei tari, inainte de toate, sa devina obezi.

Alison Fildes, coordonatoarea studiului, spune ca principalele optiuni de tratament oferite persoanelor obeze din Marea Britanie - programe de controlare a greutatii corporale prin intermediul medicului de familie - nu dau rezultatele scontate in majoritatea cazurilor. "Tratamentele trebuie sa se concentreze pe impiedicarea oamenilor sa ia si mai mult in greutate si pe mentinerea mai indelungata chiar si a celor mai mici scaderi in greutate", a declarat ea.

"Strategiile actuale care se bazeaza pe reducerea caloriilor si pe cresterea activitatilor fizice nu functioneaza in cazul celor mai multi dintre pacienti care vor sa slabeasca si sa isi mentina noua greutate. Cea mai mare oportunitate de lupta impotriva epidemiei de obezitate ar putea consta in politici de sanatate publica pentru a preveni inainte de toate aparitia obezitatii in randul populatiei", a completat cercetatoarea britanica.

Studiul s-a bazat pe monitorizarea greutatii corporale a unui esantion de 278.982 de persoane, intre anii 2004 si 2014. prin folosirea inregistrarilor medicale electronice, scrie MEDIAFAX.

Voluntarii care au beneficiat de o scadere in greutate in urma unor interventii chirurgicale au fost exclusi din acest studiu. Pe parcursul cercetarii, 1.283 de barbati si 2.245 de femei au reusit sa revina la o greutate corporala normala. Pentru persoanele obeze - cu un indice de masa corporala (IMC) cuprins intre 30 si 35 - probabilitatea anuala de slabire a fost de 1 la 210 pentru barbati si de 1 la 124 pentru femei. Aceasta probabilitate a scazut drastic in cazul persoanelor cu obezitate morbida (IMC cuprins intre 40 si 45) - 1 la 1.290 pentru barbati si 1 la 667 pentru femei.

Citeste si:
Stresul constant. Care sunt bolile de care poți suferi din cauza...
Stresul constant. Care sunt...

Alison Fildes spune ca cifrele aferente pierderii a 5% din greutatea corporala sunt mai incurajatoare - 1 din 12 barbati si 1 din 10 femei au reusit acest lucru pe parcursul unui an, desi cele mai multe dintre aceste persoane s-au ingrasat din nou in urmatorii cinci ani.

De asemenea, peste o treime dintre voluntari au traversat cicluri de ingrasare si slabire pe durata studiului. Studiul cercetatorilor britanici a fost publicat in American Journal of Public Health.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.