Social 16 Iulie 2015 16:42
Cei aproximativ 100.000 de credinciosi de confesiune islamica din Romania sarbatoresc, incepand de vineri, timp de trei zile, Ramazan Bairamul, care marcheaza sfarsitul celor 30 de zile de post aspru, in care nu au avut voie sa manance sau sa bea apa de la rasaritul soarelui si pana la apus.

In a noua luna a anului islamic, considerata cea mai importanta si sfanta pentru musulmani, numita si luna postului, a fericirii, a iertarii - Ramazan, credinciosii s-au abtinut de la mancare si de la potolirea setei de la rasaritul soarelui si pana la rasaritul primei stele.

Pentru a marca semnificatia deosebita a acestei luni, ritualurile religioase se desfasoara intr-o cadenta aparte, slujbele din moschee, denumite mukabelle, incepand in fiecare dimineata cu citirea Coranului, urmata de predici ale imamilor. La aceste slujbe pot participa si femeile, in locurile special amenajate de la etaj, ferite de ochii barbatilor. Seara au loc alte slujbe speciale, teraavih, cu participarea exclusiva a barbatilor din comunitate, scrie MEDIAFAX.

"Dupa o luna de primenire spirituala prin post negru diurn, slujbe si rugaciuni, credinciosii musulmani din Romania, asemeni coreligionarilor din intreagul spatiu islamic, vor marca timp de trei zile Ramazan Bairamul, incepand de vineri", spune seful Cultului Musulman din Romania, muftiul Murat Iusuf.

La incheierea postului si inceperea Ramazan Bairamului, conform canoanelor religioase, Muftiatul Cultului Musulman organizeaza slujbe care vor fi oficiate de imami in toate geamiile din Romania. Muftiul Murat Iusuf va oficia slujba de Ramazan Bairam, vineri, la Geamia Hunchiar din Constanta, de la ora 06.24. Apoi, potrivit traditiei, in timpul Ramazan Bairamului credinciosii musulmani vor merge in vizita la rude si prieteni pentru a sarbatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.