Social16 Iulie 201516:28

Lectura de un minut

Angajatii cu norma intreaga din Romania au lucrat anul trecut cel mai mult din Uniunea Europeana (UE) pe parcursul unei saptamani, 41 de ore, in stagnare fata de precedentii doi ani, fiind urmati la mica distanta de Luxembourg, Marea Britanie, Portugalia, Germania si Polonia.

La polul opus se situeaza angajatii din Finlanda si Franta, care pe parcursul unei saptamani au lucrat 37,3 ore, potrivit unui raport al Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Munca si Viata (Eurofound). Orele lucrate se refera doar la locul de munca principal, excluzand o a doua slujba sau activitati part-time.

Numarul mai mic de ore lucrate de francezi si finlandezi inseamna ca acestia s-au aflat la serviciu pe parcursul unui an cu peste 4 saptamani mai putin decat romanii. Angajatii din Romania sunt urmati de cei din Luxemburg si Marea Britanie (40,9 ore/saptamana), Portugalia (40,4 ore), Germania (40,3 ore) si Polonia (40,2 ore).

In zece dintre cele 13 tari care au aderat la UE incepand din 2004, numarul de ore lucrate pe saptamana s-a situat peste media UE de 39,5 ore. Astfel, in randul celor 13 tari, doar Ungaria (39,1 ore), Malta (39,2 ore) si Slovacia (39,3 ore) au avut un program de lucru mai redus.

Numarul de ore lucrate pe saptamana a fost anul trecut mai mare decat cel negociat colectiv in 20 din tarile UE. In Romania, programul de lucru negociat colectiv este de 40 de ore pe saptamana in Romania, maxim in UE, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Singura fabrică de drojdie din România lucrează la capacitate maximă
Singura fabrică de drojdie...

Eurofound este un organism comunitar infiintat in 1975 de Consiliul European, pentru a contribui la planificarea si proiectarea unor conditii mai bune de viata si munca in Europa.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.