Social 10 Iulie 2015 14:54
Rompetrol, a doua companie petroliera pe piata locala, si ENI Romania au pierdut irevocabil procesul cu Consiliul Concurentei, prin care atacasera amenda primita pentru o intelegere de tip cartel, dar Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei le-a redus suma de plata la 2% din afacerile pe 2010.

Instanta confirma astfel ca societatile petroliere au incalcat legea concurentei, insa le reduce amenda de la 2,6% la 2% din cifra de afaceri realizata in anul 2010. Potrivit deciziei instantei, Rompetrol Downstream SRL este obligata sa plateasca 122,73 milioane lei, iar amenda pentru ENI Romania SRL se ridica la 8,61 milioane lei.

Ambele decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt irevocabile.

De asemenea, instanta a confirmat irevocabil la inceputul lunii iulie incalcarea legii concurentei si de catre compania petroliera MOL Romania, prin participarea la o intelegere de tip cartel pe piata carburantilor. Instanta a redus insa amenda aplicata de autoritatea de concurenta companiei MOL cu 20%, de la 80,2 milioane lei la 64,2 milioane lei, scrie MEDIAFAX.

Astfel, pana in prezent, instanta a solutionat irevocabil trei din cele sase procese cu companiile petroliere aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In perioada urmatoare sunt asteptate solutionarile in cazul recursurilor formulate de SC OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing SRL si Lukoil Romania SRL.

La sfarsitul anului 2011, Consiliul Concurentei a sanctionat sase companii petroliere cu amenda de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro) pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale. In urma investigatiei, autoritatea de concurenta a constatat ca cele sase companii au incalcat atat Legea Concurentei, cat si Tratatul de Functionare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium.

SC OMV Petrom SA (la data incalcarii legii opera benzinariile Petrom si Petrom V) a primit o amenda de 366,5 milioane de lei. SC OMV Petrom Marketing SRL (la data incalcarii legii opera benzinariile OMV) a fost amendata cu 137,2 milioane de lei, in timp ce SC Rompetrol Downstream SRL a primit o amenda de 159,5 milioane de lei. SC Lukoil Romania SRL a fost amendata cu 136,8 milioane de lei, SC MOL Romania Petroleum Products SRL cu 80,2 milioane de lei si SC ENI Romania SRL cu 11,1 milioane de lei.

Retail jobs

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.