Social 9 Iulie 2015 17:56
Romanii au devenit in ultimii 20 ani a treia cea mai importanta comunitate de imigranti din Bruxelles, arata un studiu realizat de ISAB, relateaza site-ul televiziunii belgiene francofone, RTBF.

Numarul cetatenilor romani, bulgari si polonezi a crescut foarte mult la Bruxelles, din 2000 pana in prezent, releva studiul realizat de Institutul de Statistica si Analiza din Bruxelles (ISAB).

"In anii '90, erau putin peste 2000 de persoane provenind din aceste trei tari, iar acum sunt 65.000. Intr-adevar, inseamna o crestere foarte mare in ultimii 20 de ani"
, a declarat Jean-Pierre Hermia, coordonatorul studiului. Populatia formata din cetatenii celor trei tari a crescut de mai bine de 30 de ori intr-un deceniu, spune el, scrie mediafax.

Potrivit studiului, odata cu intrarea Romaniei, Bulgariei si Poloniei in Uniunea Europeana (UE) in anii 2000, cetatenii acestor tari au avut un acces mai mare la piata europeana a locurilor de munca, inclusiv la cea din Belgia. Dar, in timp ce ofertele de munca din strainatate s-au inmultit pentru cetatenii acestor tari, nivelul lor de trai a inceput sa scada, fiindu-le din ce in ce mai greu sa se intretina, mai ales in Romania si Bulgaria.

Dupa cum se precizeaza in studiu, romanii sunt cei mai numerosi dintre cei care au migrat la Bruxelles. "Ei constituie cea de-a treia nationalitate straina. In 2015 i-au depasit pe italieni. Aproximativ 34.000 de romani locuiesc in regiunea Bruxelles-Capitale", la nord-est de Pentagon, precizeaza Jean-Pierre Hermia.

Lucrurile stau altfel in ceea ce-i priveste pe bulgari. "Este interesant. De fapt, bulgarii sunt foarte concentrati in zona strazii Haecht, unde se afla cartierul istoric al turcilor, in regiunea Bruxelles-Capitale", afirma Jean-Pierre Hermia. De asemenea, "spre exemplu la Saint Josse sunt mai multi bulgari decat turci", daca nu se tine cont de turcii care au devenit belgieni. Studiul arata cat de mult se schimba cartierele, dar si scolile si companiile din intreaga regiune.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.