Social 8 Iulie 2015 16:50
Suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea nu poate fi confirmata, a stabilit, miercuri, Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, singurul organism abilitat pentru solutionarea acestor sesizari la nivel national, potrivit Ministerului Educatiei.

"In urma sesizarii avand ca obiect teza de doctorat elaborata de domnul prof. univ. dr. Gabriel Oprea, Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, singurul organism abilitat pentru solutionarea acestui tip de sesizari la nivel national in cazul persoanelor care ocupa functii de demnitate publica, a finalizat procedurile de analiza in acest caz, adoptand Hotararea numarul 2.165/8.07.2015 prin care constata ca nu se confirma suspiciunea de plagiat", conform unui comunicat de presa al Ministerului Educatiei, transmis miercuri.

Conform sursei citate, lucrarea a fost analizata de "specialisti recunoscuti si de prestigiu in domeniul juridic", in urma solicitarii Consiliului National de Etica, scrie MEDIAFAX.

In conformitate cu prevederile articolului 4^2 din Legea 206/2004 si ale ordinului de ministru numarul 4.393/2012 privind Regulamentul de Organizare si Functionare a Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, modificat si completat prin ordinul de ministru numarul 4.835/2012, precum si in baza articolului 28 din acelasi regulament, care stipuleaza modul de rezolvare a sesizarilor privind persoanele cu functii de demnitate publica, "sesizarile sau contestatiile care vizeaza conducatori de institutii si unitati de cercetare-dezvoltare ori de institutii publice, membri ai consiliilor de administratie, ai comitetelor de directie, ai consiliilor stiintifice sau ai comisiilor de etica ale institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu functii de demnitate publica sunt analizate direct de Consiliul National de Etica".

In 2 iulie, Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a anuntat ca va examina suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne si premier interimar, in urma unor dovezi aparute in presa. "Comisia de etica a Universitatii din Bucuresti a decis, in urma unor dovezi aparute in media, sa examineze suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a domnului Gabriel Oprea, examinare ceruta, dar neprobata, de catre autorul sesizarii privind acest caz si adresata Comisiei. Comisia procedeaza astfel conform regulamentului sau care cere examinarea unei suspiciuni de plagiat numai atunci cand sunt aduse dovezi in acest sens fie de catre autorul unei sesizari, fie de catre reprezentanti ai media", a aratat profesor dr. Marian Popescu, presedintele Comisiei, citat intr-un comunicat de presa al UB.

Citeste si:
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, achitat în dosarul DIPI...
Fostul ministru de Interne...

O sesizare privind plagierea lucrarii de doctorat a lui Gabriel Oprea a fost depusa la Universitatea Bucuresti, ministrul Afacerilor Interne spunand ca el este un om corect, iar cel care a facut plangerea este "principala sursa de zvonuri si minciuni" indreptate impotriva sa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.