Social 4 Iulie 2015 11:52
Manualele prezinta o lume ancorata in trecut prin imaginile ce infatiseaza majoritar barbati cu cariere de succes - cercetatori, astronauti, pictori -, in timp ce femeile sunt prezentate de regula in bucatarie, pregatind masa, iar bunica "inca mai toarce cu fuiorul", spun sociologii.

Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii Bucuresti a lansat, vineri, studiul "Alice in Tara Manualelor", o analiza a abecedarelor si altor manuale din scoala primara.

"Manualele prezinta o lume ancorata in trecut prin imagini ale femeilor si barbatilor, fetelor si baietilor, ale persoanelor in varsta. Din cartile scolare lipsesc personajele diverse, atipice. Sunt prezentati mai mult barbatii cand vorbim despre profesii, iar tehnologia moderna este slab reprezentata. Inertia este mai puternica decat schimbarea", se arata in cercetarea prezentata de decanul facultatii, Marian Preda.

De fapt, lumea manualelor scolare este prea putin ancorata in prezent, in primul rand prin personaje.

"In abecedar inca mai poate fi gasit chiupul bunicii din secolul trecut, cu par alb si coc si un sort mare in fata. Acest chip al bunicii nu mai poate fi gasit nici la tara. Bunicul este prezentat tot ca un personaj foarte batran, cu par alb, care, de regula, citeste ziarul. Mama este in bucatarie pregatind masa. Femeile pot fi educatoare, medici sau asistente, in timp ce pentru barbati apar peste 20 de ocupatii. Apoi tehnologia ilustrata in manunale provine mai ales din secolul al XX-lea si chiar al XIX-lea. Calculatoarele sunt rare, iar invatatoarea si copii scriu pe tabla", a mai explicat Preda, scrie MEDIAFAX.

Copiii care ar putea sa lucreze pe tablete sau telefoane sunt aproape inexistenti. Aplicatiile - jocuri sau alte programe - nu sunt mentionate, nicidecum discutate, mai releva studiul. Totusi, in abecedarele noi, fetele si baietii folosesc la fel de des calculatorul, spre deosebire de manualele mai vechi, unde doar baietii lucreaza la calculator.

Examinand textele si ilustratiile, profesorii si studentii Departamentului de Sociologie au demonstrat ca, prin personaje si tehnologii, lumea manualelor scolare ramane ancorata in trecut, in perioada comunista sau chiar a secolului al XIX-lea, a mai spus decanul, precizand ca echipa sa este dispusa sa lucreze voluntar alaturi de edituri pentru a schimba imaginea cartii scolare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.