Social 1 Iulie 2015 12:25
O sesizare privind plagierea lucrarii de doctorat a lui Gabriel Oprea a fost depusa la Universitatea Bucuresti, premierul interimar spunand ca el este un om corect iar cel care a facut plangerea este "principala sursa de zvonuri si minciuni" indreptate impotriva sa.

"In legatura cu incercarile mai vechi si mai noi de a pune sub semnul intrebarii probitatea mea morala, corectitudinea declaratiilor de avere si legalitatea parcursului meu academic, inclusiv cu privire la sesizarea de plagiat depusa la Universitatea Bucuresti privind teza de doctorat, tin sa precizez urmatoarele: sunt un om corect, am respectat si respect legile tarii. In privinta parcursului meu academic, am cerut si am primit din partea Ministerului Educatiei, conform legii, atestarea faptului ca atat titlul de doctor, cat si cel de conducator de doctorat au fost obtinute cu respectarea tuturor normelor legale si a exigentelor academice in vigoare la momentul respectiv", spune Gabriel Oprea, intr-un comunicat transmis marti seara de Centrul de presa al MAI.

Premierul interimar spune ca, prin raspunsul primit de la Ministerul Educatiei in 23 iunie, "este atestata fiecare etapa a acestui parcurs, incepand cu admiterea la doctorat in 01.10.1996, pana in 19.02.2003", cand a devenit membru al comisiei de specialitate CNATDCU - Comisia de stiinte militare, ordine publica si siguranta nationala, redenumita ulterior Comisia de Securitate Nationala.

Potrivit lui Oprea, sesizarea de plagiat, ca si sesizarea depusa la ANI pentru verificarea declaratiilor sale de avere din ultimii 10 ani, precum si "alte incercari" de a-l denigra, il au ca autor pe Ioan Sirbu. "Ioan Sirbu este cel care a fost demis de la conducerea Directiei Medicale a ministerului in timpul mandatului meu ca ministru al Apararii Nationale, pentru faptele comise in functia pe care a detinut-o si pentru lipsa de corectitudine pe care a aratat-o fata de militari. Alaturi de Valer Marian, un om cunoscut pentru apetenta de a depune plangeri si petitii, Ioan Sirbu este principala sursa de zvonuri si minciuni indreptate impotriva mea", sustine Oprea.

Ministrul Gabriel Oprea mai spune ca lucrarea sa de doctorat, elaborata sub indrumarea profesorului de drept Ion Neagu, este "un document public si este la dispozitia oricui doreste sa o rasfoiasca, sa o citeasca sau sa o analizeze in detaliu". Ministrul Afacerilor Interne, premier interimar, face aceste precizari dupa ce Hotnews a scris marti ca la Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti a fost depusa o sesizare de plagiat cu privire la teza de doctorat a acestuia.

Citeste si:
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, achitat în dosarul DIPI...
Fostul ministru de Interne...

La inceputul lunii aprilie, Oprea a fost reclamat la Agentia Nationala de Integritate (ANI) de o avocata care, in numele unui client, cerea verificarea averii demnitarului din ultimii 10 ani. Pe 2 iunie, ANI a clasat cercetarile. Ministrul de Interne Gabriel Oprea a fost reclamat la ANI de avocata Diana Monica Croitoru - Anghel, in numele unui client al acesteia.

La momentul depunerii sesizarii, avocata a declarat pentru MEDIAFAX ca a facut trei reclamatii la ANI pentru verificarea averii lui Gabriel Oprea, in care a a cerut cercetarea tuturor declaratiilor de avere ale lui Oprea din perioada 2004 - 2014.

In sesizarile catre ANI avocata a reclamat mai multe nereguli precum faptul ca Oprea nu si-ar fi declarat venituri din drepturi de autor, ar fi cumulat pensie si salariu, nu ar fi platit taxe pentru mai multe imobile achizitionate si ar avea datorii la buget. Ea a mai precizat ca persoana in numele caruia a depus sesizarile la ANI nu este implicata in vreun proces cu Gabriel Oprea sau cu Ministerul de Interne, ci doar "are cunostinta de aceste abateri" si, "ca orice bun cetatean, a procedat la sesizarea" organelor abilitate.

Citeste si:
Dan Barna: Vom sesiza CE în legătură cu decizia CSM de a-l elimina...
Dan Barna: Vom sesiza CE în...

La randul sau, ministrul de Interne a spus, la momentul debutului cercetarilor inspectorilor de integritate, ca nu este prima oara cand este verificat de ANI si ca nu are niciun dubiu ca agentia va constata o data in plus ca nu exista neconcordante sau suspiciuni in ceea ce il priveste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.