Social 30 Iunie 2015 17:50
Ministerul Sanatatii lanseza, din 1 iulie, patru programe noi care vor fi finantate din bugetul ministerului pentru pacientii aflati in stare grava si internati in spitale din Romania, o alta masura care va fi aplicata de miercuri fiind reducerea preturilor medicamentelor cu pana la 20 la suta.

Incepand de miercuri, va fi finantat din bugetul Ministerului Sanatatii (MS) programul national pentru hemoragii digestive superioare, care include consumabile pentru interventii endoscopice de urgenta, pentru icter mecanic neoplazic si achizitii de stenturi pentru tratamentul endoscopic.

Un alt nou program care va fi finantat de MS ii vizeaza pe pacientii cu neoplasme esofagiene, pentru care va fi suportata achizitia protezelor esofagiene. Tot de miercuri va intra in vigoare si programul de chirurgie endovasculara periferica, pentru care Ministerul Sanatatii va finanta achizitia de materiale consumabile specifice pentru tratamentul endovascular, minim-invaziv, astfel incat in cazul pacientilor cu astfel de afectiuni sa fie evitate interventille chirurgicale deschise.

Potrivit Ministerului Sanatatii, bugetul pe 2015 alocat pana in prezent pentru toate actiunile prioritare este de 235 de milioane de lei, iar aceste noi programe vin in completarea celor cinci actiuni prioritare lansate in 2014 tot pentru pacientii spitalizati in stare grava.

De asemenea, de miercuri va intra in vigoare noul catalog national al preturilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piata (CANAMED), in conditiile in care existau peste 100 de medicamente in vechiul catalog care nu au fost niciodata comercializate. Odata cu intrarea in vigoare a noului CANAMED, pretul medicamentelor va scadea cu pana la 20 la suta.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, anunta ca de la 1 iulie Romania va avea cel mai mic pret european la medicamente, sustinand ca toata procedura de reducere a preturilor a fost finalizata, fiind purtate discutii atat cu CE si FMI, cat si cu producatorii si distribuitorii de medicamente.

”De la 1 iulie Romania trece la cel mai mic pret european la medicamente, asa cum este normal si cum confirma si contextul socio-economic. Preturile nu pot fi similare celor din tarile cu PIB-uri mai puternice. Au fost discutii si cu Comisia europeana, cu FMI, cu asociatiile de producatori si distribuitori de medicamente, cu lanturile de farmacii, ca sa asiguram distributia continua si sa nu fie prbleme in aprovizionare si este finalizata toata procedura”, spunea Banicioiu.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

El sustinea ca se vor gasi pe piata medicamente din toate ariile terapeutice, chiar si dupa introducerea pretului cel mai mic, iar exportul paralel va fi combatut cu sanctiuni "foarte drastice", putandu-se ajunge la retragerea licentei producatorilor.

"Aceste reglementari trebuie aplicate si acceptate de toata lumea. Sper ca producatorii de medicamente generice sa nu fie afectati foarte tare si, daca vor fi, acest lucru se va regla in scurt timp. Trebuie sa tinem cont ca va fi taxa claw-back mai mica daca preturile sunt mai mici. Este pentru prima data cand se reuseste o reglementare a pietei farmaceutice din Romania cu cea europeana. Este un moment T zero, regulile sunt aceleasi pentru toti, prioritar este pacientul roman si accesul pacientului roman la tratament", afirma ministrul Sanatatii.

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Dragos Damian, spunea, insa, ca odata cu scaderea pretului la medicamente exista riscul ca 1.200 de medicamente ieftine sa dispara de pe piata de la 1 iulie, pentru ca ele nu vor mai fi rentabile pentru producatori, dupa ce alte 900 au disparut deja.

Citeste si:
Cât cere Erika Isac pentru un concert? Cântăreața a stârnit...
Cât cere Erika Isac pentru un...

Potrivit lui Damian, doua mari companii au facut simulari privind ceea ce se va intampla in piata dupa 1 iulie si s-a constatat ca scaderea totala a preturilor este, pe intregul arsenal terapeutic, de 9,4 la suta, in vreme ce pentru producatorii care au expunere in Romania, adica cei care au fabrici, este de 18 la suta.

"Preturile la medicamentele deja ieftine scad de doua ori, fata de medicamentele unde trebuia sa scada. La Actavis, preturile vor scadea cu 40 la suta. Deci vorbim de scaderea cifrei de afaceri a unor companii care platesc taxe si impozite catre statul roman si care pun in circulatie oricum medicamente extrem de ieftine, care acum devin si mai ieftine, probabil sub pragul rentabilitatii. La Alvogen si Sandoz, preturile scad cu 30 la suta, la Terapia, cu 21 la suta si Zentiva, cu 25 la suta. Deci, o scadere de preturi, care pe total vine la noua la suta, este extrem de puternica la nivelul producatorilor care au activitati industriale in Romania", a explicat Damian.

Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

Presedintele APMGR a mai aratat ca o alta companie care face studii de piata spune ca piata totala se va reduce cu 16 la suta, pentru medicamentele inovative reducerea fiind de 15 la suta, iar pentru medicamentele generice, cele care oricum erau ieftine, de 20 la suta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.