Social 17 Iunie 2015 16:10
Sedimentele colectate dintr-un lac din Romania au dezvaluit impactul avut asupra mediului inconjurator de modificarea regimului politic din tara noastra din 1989, potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta din Marea Britanie, informeaza bbc.com.

Analiza acelor depozite a dezvaluit, de asemenea, o rata ridicata de eroziune a solului, asociata cu cresterea animalelor in sistem intensiv, in perioada comunista din Romania. Modificarile de concentratie a polenului din sedimente au aratat in acelasi timp faptul ca numeroase zone au fost despadurite pentru a face loc terenurilor pentru agricultura, scrie MEDIAFAX.

Accidentul de la centrala nucleara de la Cernobil din 1986 a fost inregistrat si el in acele depozite. Mostrele de sedimente, colectate din Lacul Stiucii din centrul Transilvaniei, arata ca prabusirea regimului comunist al presedintelui Nicolae Ceausescu, in 1989, este la randul ei evidentiata in sedimente.

Simon Hutchinson, profesor la Universitatea Salford din Marea Britanie, care a participat la acest studiu, spune ca mostrele de sedimente - recoltate intr-un strat de 40 de centimentri - ofera numeroase informatii despre felul in care pamantul din acea zona a fost utilizat in ultimii 100 de ani. "Analizand rata de sedimentare, poti sa identifici mai multe perioade. Poti sa vezi cand aceste rate au fost mici si destul de stabile, apoi poti sa vezi o crestere importanta a ratei de sedimentare - cand lacul se umplea - in anii '50, in perioada statului socialist", a explicat profesorul britanic. "Apoi, rata de sedimentare a scazut din nou, spre sfarsitul anilor '80, scazand si mai mult la inceputul anilor 1990, dupa prabusirea regimului lui Ceausescu, cand agricultura din regiune s-a modificat", a adaugat el.

Nicolae Ceausescu, ultimul conducator comunist al Romaniei, a fost alungat de la putere si executat in timpul Revolutiei din decembrie 1989. "Daca analizam in detaliu proprietatile sedimentelor, privind la semnalele magnetice si geochimice, putem sa constatam diferentieri clare intre eroziunea de suprafata si eroziunea subsolului", a precizat cercetatorul britanic.

Metodele folosite in agricultura intensiva, favorizate de regimul comunist, au dus la cresterea eroziunii solului, iar analiza geochimica a relevat prezenta in sol a unor metale toxice - indiciu care atesta utilizarea pesticidelor. "In aceasta zona a Transilvaniei s-a practicat o agricultura excesiva. Mi s-a spus ca aici se afla «cosul de paine» al Europei de Est", a spus profesorul britanic.

Angelica Feurdean, cercetatoare la Centrul de cercetari stiintifice despre biodiversitate si clima din orasul german Senckenberg, a analizat concentratiile de polen din sedimentele extrase de pe fundul Lacului Stiucii si a constatat o modificare a raportului dintre polenul forestier si polenul non-forestier. Acest detaliu indica momentul in care padurile au fost taiate pentru a face loc terenurilor cultivate in scopuri agricole.

Citeste si:
Impact Day - evenimentul anual al companiei UM, cu tema...
Impact Day - evenimentul...

De asemenea, mostrele recoltate din regiune contin "un varf de crestere" in ceea ce priveste concentratia de cesiu radioactiv, un produs derivat din activitatile umane, precum centralele cu reactoare nucleare si testarea armelor nucleare. Prezenta acestei concentratii in depozitele de sedimente din Lacul Stiucii se explica prin accidentul produs in 1986 la centrala nucleara de la Cernobil.

Datele furnizate de analiza sedimentelor au permis cercetatorilor britanici sa evidentieze o legatura intre modificarea regimurilor politice si schimbarea peisajului si a mediului inconjurator.

"In termeni generali, in timpul perioadei comuniste, pasunile s-au extins, iar padurile s-au diminuat sau au disparut complet. Dupa prabusirea sistemului comunist, padurile au inceput sa revina", a explicat profesorul Hutchinson.

Citeste si:
Horoscopul dragostei pentru martie 2024. Ce zodii vor avea parte de...
Horoscopul dragostei pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.