Social 17 Iunie 2015 15:42
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, in conferinta de presa comuna cu omologul portughez, ca Romania isi propune sa devina un exportator de securitate energetica in regiune, iar companii portugheze si-au exprimat deja intentia de a investi in Romania.

"Dinamica relatiilor dintre Romania si Portugalia a crescut semnificativ in ultimii ani, lucru pe care am dorit sa-l marcam la cel mai inalt nivel. Am discutat despre relatiile noastre bilaterale, despre colaborarea in cadrul UE si NATO, dar si despre provocarile actualului context geopolitic", a afirmat presedintele Klaus Iohannis, dupa intrevederea cu presedintele portughez Aníbal Cavaco Silva, aflat intr-o vizita de stat in Romania. "Portugalia este un partener foarte important al Romaniei, iar doua dintre domeniile in care acest lucru se reflecta cel mai bine sunt domeniul economic si cel al apararii", a spus Iohannis. Seful statului a punctat rolul important pentru intarirea relatiilor pe care il are comunitatea de peste 40.000 de romani din Portugalia.

In ceea ce priveste relatiile economice, Iohannis a evocat pasii importanti facuti recent: Forumul "Invest in Romania" desfasurat la Lisabona, la inceputul lunii iunie, precum si deschiderea Forumului oamenilor de afaceri Romania-Portugalia. "Romania isi propune sa devina un exportator de securitate energetica in regiune, iar companii portugheze si-au exprimat deja intentia de a investi in Romania in acest domeniu", a afirmat Iohannis.

Totodata, presedintele a precizat ca s-a convenit ca Romania si Portugalia sa continue cooperarea in domeniul politico-militar si sa se coordoneze "mai strans" in cadrul UE. Klaus Iohannis a reamintit ca parteneriatul in plan politico-militar s-a concretizat in cadrul NATO in mai multe proiecte sub egida initiativei Smart Defence, iar, la nivelul UE, in cadrul programului Flotei europene de transport aerian.

De asemenea, Romania a achizitionat in 2013 avioane multirol F16 de la Portugalia, scrie MEDIAFAX.

Presedintele Iohannis a spus ca a mai discutat cu Aníbal Cavaco Silva si despre viitorul UE, despre evolutiile economice si securitatea energetica. "Dat fiind ca atat Portugalia, cat si Romania sunt state la frontierele UE, am avut un schimb de opinii mai aplicat pe tema migratiei, a Politicii europene de Vecinatate, cu cele doua dimensiuni ale sale, estica si sudica, precum si despre prevenirea si combaterea terorismului", a mai spus Iohannis.

Citeste si:
Portugalia a declarat stare de alertă din cauza incendiilor de...
Portugalia a declarat stare...

Potrivit Administratiei Prezidentiale, presedintele Klaus Iohannis a semnat marti, decretul de decorare a presedintelui Republicii Portugheze, Aníbal Cavaco Silva. "Astfel, in semn de inalta apreciere pentru contributia deosebita avuta la dezvoltarea relatiilor de prietenie si colaborare dintre Romania si Republica Portugheza, domnul Presedinte Klaus Iohannis a conferit Ordinul National 'Steaua Romaniei' - in grad de Colan Presedintelui Republicii Portugheze, domnul Aníbal Cavaco Silva", se arata in comunicat. Decorarea a fost facuta la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.