Social 18 Iunie 2015 10:36
Uleiurile esentiale au numeroase intrebuintari, insa una dintre ele pentru care sunt deosebit de apreciate de altfel este calitatea lor de a alunga insectele deranjante!

Ce sunt uleiurile esentiale?

Uleiurile esentiale sunt compusi volatili care se gasesc in plante, si care au diverse roluri in natura. Ele pot atrage insectele pentru polenizare sau pot pune pe fuga daunatorii. Uleiurile esentiale se extrag printr-un proces numit distilare, prin presare sau cu ajutorul unor solventi chimici.

Care sunt uleiurile esentiale eficiente impotriva insectelor?

Exista multe asemenea extracte care actioneaza ca repelente impotriva insectelor.
Citronella, lamaita, usturoiul, eucaliptul, lamaia, cedrul, rozmarinul, tea tree, iarba matzei, lavanda, menta, busuiocul, trandafirul, scortisoara, cimbrul, portocala, pinul sunt doar cateva exemple.

Si mai interesant, se pare ca unele dintre aceste esente sunt mai eficiente fata de un anumit tip de insecte.
Uleiuri esentiale pentru tantari. Experienta a dovedit ca tantarii fug de solutiile repelente care contin citronella, eucalipt, menta, iarba matei, busuioc, usturoi, cimbru, lamaita, trandafir sau lavanda.

Uleiuri esentiale pentru purici

Pe de alta parte, puricii par sa urasca cedrul, citronella, eucaliptul, tea tree, lamaita, lavanda si pinul.
Uleiuri esentiale pentru capuse. Capusele fug de esenta de trandafir, ienupar, lemn dulce, cimbru, grapefruit si oregano.
Vodka, otetul si extractul de vanilie par de asemenea sa potenteze si sa accentueze efectul repelent al uleiurilor esentiale, de aceea se recomanda includerea lor in retete.

Precautii la folosirea uleiurilor esentiale

Avand in vedere ca tot ceea ce aplicam pe piele este absorbit, intr-un procent variabil, in organism, exista cateva masuri de precautie pe care e bine sa ti le iei.

De exemplu, femeile insarcinate sau care alapteaza e bine sa pastreze un grad de precautie inainte de a pulveriza pe piele cantitati mari de repelent cu uleiuri esentiale.

Daca tolereaza mirosul, e recomandat sa pulverizeze solutia mai degraba pe haine. De asemenea, se recomanda prudenta maxima inainte de a folosi acest tip de amestecuri repelente la copiii sub 2 ani.

Citeste si:
Copiii si animalele de companie
Copiii si animalele de companie

Citeste mai multe despre familie si copii in Clubul Bebelusilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.