Social 10 Iunie 2015 16:01
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, ca este extrem de important sa fie deschise noi capitole de negociere pentru aderarea Turciei la UE, precizand ca Bucurestiul considera ca Ankara este pregatita pentru acest exercitiu.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, ca in cadrul discutiilor cu omologul turc, Mevlüt Çavusoğlu, a fost abordat si subiectul relatiei Turciei cu UE. "Am reiterat inca o data, daca mai era nevoie, sprijinul puternic pe care Romania il acorda aderarii Turciei la UE. Consideram ca este extrem de important ca noi capitole de negociere sa fie deschise cat mai curand posibil, pentru ca noi apreciem la Bucuresti ca Turcia este pregatita pentru acest exercitiu", a declarat seful diplomatiei romane, in cadrul unor declaratii de presa, dupa intrevederea cu ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavusoğlu, aflat in vizita oficiala la Bucuresti.

Aurescu a calificat dialogul drept "extrem de substantial", exprimandu-si speranta ca va continua in spiritul Parteneriatului Strategic, relateaza MEDIAFAX. "Parteneriatul Strategic a primit astazi o noua confirmare cu privire la soliditatea pe care o are si multumesc foarte mult domnului ministru, draga Mevlüt, care ma onoreaza pentru ca este prima vizita pe care o face dupa alegerile din Turcia, asa cum a promis atunci cand ne-am inteles sa vina la Bucuresti", a afirmat Aurescu.

El a sustinut ca pentru Romania relatia cu Ankara este "prioritara", amintind ca Turcia este primul partener comercial al Romaniei in afara UE si al cincilea la nivel global. Aurescu a spus ca anul trecut schimburile comerciale au fost in valoare de 6 miliarde de dolari, tinta pentru urmatorii 4-5 ani fiind de 10 miliarde de dolari. Totodata, ministrul de Externe a mai spus ca interesul Romaniei este de a primi si mai multe investitii turcesti.

Cei doi oficiali au mai discutat despre proiecte de transport de gaz si despre proiectul de interconectare a retelelor de energie electrica dintre Romania si Turcia, dar si despre transportul de hidrocarburi, Aurescu subliniind ca este importanta sustinerea pozitiei UE de diversificare a rutelor de transport si a surselor pe o piata europeana integrata si pe deplin functionala. Referitor la Ucraina si la situatia din zona, Aurescu si Çavusoğlu au fost de acord ca "securitatea Marii Negre si un rol crescut al NATO in regiune sunt extrem de importante pentru securitatea euroatlantica".

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.