Social 4 Iunie 2015 15:58
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, miercuri, ca noua lege a salarizarii va fi discutata cu misiunea FMI, BM si CE, care va veni in a doua jumatate a lunii iunie la Bucuresti, dar si cu sindicatele si ordonatorii de credite.

Intrebata in legatura cu stadiul noii legi a salarizarii, Plumb a spus: "Deoacamdata suntem in analiza, in grup de lucru, pe aceasta lege, vom avea si o discutie sau mai multe in cadrul misiunii FMI, BM si CE, care va veni in a doua jumatate a lunii iunie la Bucuresti si bineinteles ca vom avea in continuare un dialog constant si consistent cu ordonatorii de credite, pentru ca vorbim de sectorul bugetar, dar si cu reprezentantii sindicatelor din sectoarele de activitate bugetara".

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, preciza recent ca se lucreaza la noua Lege privind salarizarea in sistemul bugetar, propunerea fiind ca salariul minim pe economie sa fie de 1.200 de lei din ianuarie 2016. "Suntem, in momentul de fata, in situatia de a calcula anumite scenarii, impreuna cu Ministerul de Finante. Imediat vom intra in dialog cu partenerii sociali, dar ne vom consulta si cu ceilalti colegi din Guvern. Asa cum am propus, cel mai mic salariu va fi 1.200 de lei, salariul minim pe economie, incepand din ianuarie 2016, si cel mai mare va fi cel al presedintelui, egal cu cel al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), egal cu al premierului, egal cu al presedintelui Camerei Deputatilor si cu cel al Senatului", mentiona Rovana Plumb.

La sfarsitul lunii ianuarie, Guvernul a decis infiintarea unui grup de lucru care sa revizuiasca Legea salarizarii unitare, astfel incat noile prevederi sa fie aplicate incepand cu anul viitor, relateaza MEDIAFAX. Guvernul propune ca in noua lege a salarizarii sa fie cinci clase de salarizare, care sa includa, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit scoli profesionale, fara bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurta durata (precum asistent medical, arhivar, grefier) si persoanele cu studii superioare de lunga durata (precum medicul, profesorul, dar si presedintele tarii, parlamentarul si ministrul), pentru aceasta ultima categorie fiind propus salariul maxim de 22.000 de lei brut.

Ministrul Muncii spunea ca numarul claselor de salarizare din sistemul bugetar va fi redus astfel de la 111 la doar cinci, proiectul legii salarizarii urmand sa fie finalizat pana la sfarsitul anului. Conform Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea salariului minim pe economie a condus in sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesita o corectie. Legea-cadru a salarizarii personalului platit din fonduri publice a fost aprobata in 2010, cu un esantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluarii acestui esantion a fost creata o noua ierarhie a posturilor, atat intre domeniile de activitate, cat si in cadrul aceluiasi domeniu.

Citeste si:
Ciolacu: Eu in afara partidului nu am dusmani
Ciolacu: Eu in afara...

Raportul dintre salariul minim si cel maxim in sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numarul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensatiile, primele si indemnizatiile au fost plafonate astfel incat salariul de baza sa constituie partea majoritara a castigului. Din cauza constrangerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi insa stabilite niciodata prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare cu valoarea de referinta, astfel incat pana in prezent au fost pastrate salariile avute anterior intrarii in vigoare a Legii-cadru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.