Social 4 Iunie 2015 11:25
Presedintele Curtii Constitutionale (CC) Augustin Zegrean a fost reclamat la CNCD, de senatorul PSD Marian Vasiliev, presedintele Comisiei pentru egalitate de sanse, pentru ca ar fi discriminat familiile care recurg la fertilizarea in vitro prin unele declaratii.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a primit, miercuri, pe e-mail, sesizarea facuta de Marian Vasiliev, in calitate de presedinte al Comisiei pentru egalitate de sanse, privind declaratiile facute de Augustin Zegrean, pe 22 mai, la Templul evreiesc Coral, din Bucuresti, cu ocazia sarbatorii Shavuot, scrie MEDIAFAX.

La evenimentul ce a avut drept tema "Decalogul - fundament al justitiei", Zegrean a analizat cele 10 porunci si cat de actuale mai sunt acestea. "Cele 10 porunci, Decalogul, reprezinta prima mare incercare de legiferare a omenirii. In decursul vremii, sigur ca ele nu au fost respectate, cum nu sunt respectate nici in ziua de astazi. «Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant». Aici am sa ma refer la vremurile noastre. Cine o fi tatal tau, cand fecundarea este facuta in vitro, cine o fi mama ta, cand ai fost purtat in pantece de o mama surogat? Dar daca tatal tau este un barbat si mama ta este tot un barbat? Dar daca mama ta este o femeie si tatal tau este tot o femeie? Greu de ales cinstirea, nu stiu pe cine va trebui sa cinstim", a spus, printre altele, Augustin Zegrean.

Senatorul Marian Vasiliev s-a legat, in sesizarea sa catre CNCD, de declaratia "Cine o fi tatal tau cand fecundarea este facuta in vitro". "In calitate de presedinte al Comisiei pentru egalitatea de sanse, consider ca afirmatiile domnului Zegrean discrimineaza familiile care apeleaza la fertilizarea in vitro, precum si copiii nascuti prin acest procedeu medical", spune parlamentarul in sesizare.

Presedintele CNCD Csaba Asztalos a precizat ca va fi analizat, de catre Colegiul Director, intregul discurs al presedintelui Curtii Constitutionale, luandu-se in considerare contextul in care a fost rostit si intentia, conform standardelor Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Colegiul Director al CNCD urmeaza sa stabileasca daca Augustin Zegrean a comis o fapta de discriminare prin declaratiile facute.

Zegrean a declarat pentru Gandul ca el a vorbit despre fiecare dintre cele 10 porunci, ridicand niste intrebari. "Eu am pus niste intrebari. Vorbeam despre cele 10 porunci si evolutia lor in timp. Nu mi-am spus parerea despre gay sau casatoriile intre gay, nu am spus ca sunt impotriva lor si nici nu am facut vreo legatura cu faptul ca ei au avut defilarea aceea. Nu am nimic cu persoanele gay, sa faca ce vor. (...) Am vorbit si despre porunca «Sa nu ucizi», am spus ca incepand de la Cain si Abel, oamenii se omoara intre ei. Asta nu s-a aratat. «Sa nu fii desfranat» - am spus cum mai respecti porunca aceasta, cand se da o lege care legalizeaza prostitutia? Cinsteste-ti tatal - care este tatal cand tatal tau este un barbat si mama ta este tot un barbat? Era o intrebare, pe cine trebuie sa cinstesc?", a explicat Zegrean.

Citeste si:
Dan Barna: Vom sesiza CE în legătură cu decizia CSM de a-l elimina...
Dan Barna: Vom sesiza CE în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.