Social 3 Iunie 2015 16:32
Tabloul "Vioara si note muzicale", de Theodor Pallady, evaluat la 60.000 - 90.000 de euro, va fi scos la licitatie pe 17 iunie, la casa Artmark din Bucuresti.

La inceputul anului 2015, Emanuel Pantazi si-a recuperat parte din trecut si mostenirea de drept, tabloul "Vioara si note muzicale", de Theodor Pallady, fiind retrocedat de Muzeul National de Arta al Romaniei urmasilor marelui academician avocat Emanoil Pantazi, potrivit Artmark.

Opera de arta a fost inclusa in expozitia Licitatiei de vara a casei Artmark, care poate fi vizitata incepand de joi, scrie MEDIAFAX. Emanoil Pantazi a fost una dintre cele mai importante figuri ale culturii romanesti, pe langa cariera juridica fiind si un rafinat colectionar si donator de arta. Intreaga sa colectie, cu exceptia a sase opere, a fost donata prin testament Academiei Romane.

Opera lui Pallady este cu atat mai importanta intrucat este una dintre cele sase neinstrainate intentionat. Totodata, "Vioara si note muzicale" pare a fi ultima lucrare pe care Pantazi a achizitionat-o de la Theodor Pallady (cu care a fost si prieten), colectia sa numarand opt opere ale artistului. "Vioara si note muzicale" reconstruieste universul intim al artistului, oferind o viziune inedita asupra lirismului creatiei lui Theodor Pallady, devenit necesar, inca din perioada interbelica, pentru orice colectie ce se doreste cu adevarat relevanta pentru pictura romaneasca. Totodata, opera se afla printre putinele lucrari de dimensiuni atat de mari realizate de Pallady (79 x 64,5 centimetri) si este clasata in categoria Tezaur a Patrimoniului National Cultural.

In 2008, mostenitorilor familiei Bastaki le-a fost restituita opera "Casa gradinarului", de Theodor Pallady, de Muzeul Municipiului Bucuresti. Opera provine din colectia Marie Jeanne (Diamandy) si Nicolae Bastaki, Marie Jeanne fiind fiica Ioanei Pallady, sotia artistului, din prima casatorie cu Constantin Diamandy, boier si diplomat roman. Peisajul a reprezentat pentru Theodor Pallady ocazia unei interpretari inedite a lucrului vazut, fapt relevat si in compozitia "Casa gradinarului" (estimare: 30.000 - 40.000 de euro), prezenta si ea in expozitia Artmark.

O alta capodopera semnata de Theodor Pallady si prezenta in expozitia Artmark este "Natura statica cu flori si gazeta" (estimare: 35.000 - 55.000 de euro), care provine din colectia pictorului Ion Musceleanu, un prieten apropiat al artistului. Opera reprezinta inca un motiv pentru care Pallady este unul dintre pilonii artei romanesti moderne. Vasul cu flori, perechea de ochelari, ziarul isi pierd valentele clasice si se recompun sub forma unor esente de lumina si culoare, conform teoriilor artistice ale lui Pallady. Toate cele trei capodopere, alaturi de multe alte opere, pot fi admirate pana pe 16 iunie, la sediul Artmark, iar, pe 17 iunie, pot fi adjudecate in Licitatia de vara, un eveniment organizat la Athénée Palace Hilton Bucuresti, de la ora 19.30.

Citeste si:
VIDEO Un porc a pictat un tablou ce a fost vândut cu 20.000 de lire...
VIDEO Un porc a pictat un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.