Social30 Mai 201513:33

Lectura de 2 minute

Fostul consilier prezidential Iulian Chifu a prezentat o lista cu 89 de persoane carora li s-a interzis sa intre in Rusia, pe care spune ca a primit-o din partea unui prieten rus si pe care figureaza si cinci romani, respectiv Chifu, Eugen Tomac, Gheorghe Hategan, Adrian Cioroianu si Liviu Chondon.

Iulian Chifu este fostul consilier al presedintelui Traian Basescu si actual presedinte al Centrului de Prevenire a Conflictelor si Early Warning, Eugen Tomac este lider al Partidului Miscarea Populara, Gheorghe Hategan este director general adjunct la Transgaz, istoricul Adrian Cioroianu a fost ministru de Externe in cabinetul Tariceanu, fiind avizat recent pentru postul de delegat permanent pe langa UNESCO, Liviu Chondon a preluat la inceputul anului trecut postul de comandor al Fortelor Navale Romane. Lista este datata 26 mai.

Frankfurter Allgemeine Zeitung noteaza ca premierul olandez, Mark Rutte, a anuntat, vineri, in conferinta saptamanala de presa, ca mai multe ambasade ale tarilor UE de la Moscova au primit, joi, o lista neagra cu numele unor oficiali carora li se interzice intrarea in Rusia.

Premierul belgian, Didier Reynders, a confirmat informatia, precizand ca pe lista se afla 89 de persoane. Pe lista mai apar, printre altii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, Jerzy Buzek, fostul presedinte al Parlamentului European, vicepremierul britanic Nick Clegg, John Sawers, fost director al MI6, Stefan Fule, fost comisar european pentru extindere si Karl Schwarzenberg, fostul ministru ceh de externe.

Totodata, lista cuprinde europarlamentari si lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franta, Grecia si Finlanda.

Citeste si:
FOTO Asistentă din Rusia își tratează pacienții purtând doar...
FOTO Asistentă din Rusia își...

MAE: Ambasada Romaniei la Moscova a primit lista cu persoanele interzise. Vom solicita explicatii.

Ministerul de Externe a precizat, sambata, la solicitarea MEDIAFAX, ca Ambasada Romaniei din Rusia a primit de la Delegatia UE la Moscova o lista cu persoanele ce au interdictie sa intre pe teritoriul rus, si ca va solicita explicatii in legatura cu romanii aflati pe aceasta lista.

"Ambasada Romaniei la Moscova a informat Centrala MAE, in cursul serii de vineri, 29 mai 2015, cu privire la existenta acestei liste, primite de la Delegatia UE la Moscova, careia i-a fost inaintata de catre MAE rus"
, se arata in raspunsul Ministerului de Externe.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.