Social 27 Mai 2015 13:15
Peste 300 de mineri de la exploatarile Lonea si Lupeni protesteaza, miercuri dimineata, in fata sediilor celor doua unitati miniere, solidari cu liderul sindical de la Lonea, care este legat in continuare cu lanturi de poarta de la intrarea in mina, acesta fiind si in greva foamei.

Miercuri dimineata, peste 300 de mineri din schimburile trei si patru si o parte din cei din schimbul intai de la exploatarile Lonea si Lupeni au refuzat sa intre in subteran si protesteaza in fata cladirilor administrative ale celor doua unitati, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit presedintelui Sindicatului "Muntele", Petre Nica, alti 100 de angajati ai preparatiei Coroiesti din Valea Jiului au anuntat ca vor intrerupe lucrul incepand cu ora 10.00.

De asemenea, liderul sindicatului de la Mina Lonea, Vasile Paduraru, care marti dupa-amiaza s-a legat cu lanturi de poarta de la intrarea in mina continua aceasta forma de protest si a intrat in greva foamei. Un alt lider sindical de la Mina Lupeni, Darius Campeanu, a declansat si el greva foamei, la sediul exploatarii Lupeni. "In acest moment sunt peste 300 de mineri in greva si au anuntat si altii ca li se vor alatura in cursul zilei. Doi lideri sindicali, cel de la Lonea si cel de la Lupeni, sunt in greva foamei. Cel de la Lonea a avut nevoie de ingrijiri medicale pe timpul noptii, insa nu a renuntat la protest. Angajatii Complexului Energetic Hunedoara vor sa atraga atentia Guvernului asupra problemelor cu care se confrunta, mai ales ca astazi pe ordinea de zi a sedintei Guvernului va fi un act normativ care prevede acordarea de ajutor de stat de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara. Suma pe care vor sa o aloce este insuficieta si obliga complexul la divizare in societate de mine si termocentrale. Amintim ca suntem unificati doar de doi ani, iar divizarea ar insemna inchiderea minelor si transformarea termocentralelor in CET-uri. Cerem excluderea din actul normativ a obligativitatii divizarii CEH", a afirmat Petru Nica.

Minerii mai cer o infuzie financiara in CEH si crearea unei scheme de sprijin pentru finantarea productiei de energie electrica, dar si facilitati fiscale pentru firmele care genereaza locuri de munca in Valea Jiului si judetul Hunedoara. Marti dupa-amiaza, liderul sindicatului de la Mina Lonea, Vasile Paduraru, s-a legat cu lanturi de poarta de la intrarea in mina, in semn de protest fata de faptul ca cei 900 de angajati ai exploatarii nu vor primi integral salariile. Vasile Paduraru are 45 de ani si este liderul de sindicat de la Mina Lonea, care are circa 900 de angajati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.