Social 19 Mai 2015 12:37
Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat mati, la conferinta Mediafax Talks about Energy, ca este adevarat ca Romania nu are inca o strategie energetica, dar nici la nivelul Uniunii Europene inca nu este clara directia comuna in acest domeniu.

"E adevarat ca nu avem o strategie energetica, dar vedeti ca nici la nivel european aceste lucruri nu sunt clarificate inca", a firmat Gerea. Potrivit acestuia, energia este viitorul si este un element de securitate, iar daca unele state folosesc energia ca o arma, atunci "armele sunt un rau necesar".

Securitatea energetica este si pilonul viitoarei strategii energetice a Uniunii Europene, iar in ce priveste Romania un mix energetic echilibrat este esential. "Trebuie sa construim o stretagie flexibila care sa se poata adapta noilor provocari. Ar fi fost extraordinar daca aveam o stregie de reindustrializare pe care sa ne putem baza. Din motivul acesta nu putem lega cele doua strategii, dar putem construi pilonii pe care sa o dezvoltam", a continuat Gerea.

In opinia lui, cel mai important lucru este ca Romania sa aiba suficeinte surse de energie si capacitati de productie, iar in acest context el a enumerat cateva proiecte pe care Guvernul le considera esentiale, relateaza MEDIAFAX. Printre aceste proiecte se numara investitie de peste 6 miliarde euro in doua noi reactoare nucleare la centrala din Cernavoda, finlaizarea hidrocentralei Tarnita, judetul Cluj, si construirea unei termocentrale de 5-600 MW in Oltenia. "Cel mai important lucru este sa avem surse, surse alternative, si Romania se misca in aceasta directie. De aceea, trebuie sa avem capacitati de productie suficiente care sa poata folosi resursele noastre si pe cele importate. Va trebui sa facem ajustari, probabil importante, de aceea trebuie sa fim atenti sa pastram un mix energetic echilibrat", a mai spus Gerea.

In februarie, Gerea a declarat ca viitoarea strategie din domeniul energiei va fi centrata pe conceptul de securitate energetica si ar putea fi finalizata in septembrie sau octombrie. Fostul ministru al Energiei Razvan Nicolescu a prezentat la finele anului trecut o parte din viitoarea strategie energetica.

Potrivit documentului elaborat de Departamentul pentru Energie, obiectivele noii strategii energetice sunt securitatea alimentarii cu energie si mentinerea unui pret suportabil la consumatorii finali si protectia mediului, iar necesarul de investitii in sector se ridica la 100 miliarde euro pana in 2035. Printre temele supuse dezbaterii in cadrul conferintei Mediafax Talks about Energy se numara, pe langa Strategia energetica a Romaniei 2015-2035, securitatea energetica in contextul geostrategic, Uniunea Energetica Europeana si convergenta energetica, dar si mixul energetic al Romaniei in prezent si in perspectiva, importurile si exporturile de energie si alternative la sursele conventionale.

Citeste si:
Oala sub presiune electrică: tehnologia care economisește timp și...
Oala sub presiune electrică:...

Alte teme discutate la eveniment sunt: energia nucleara ca solutie pentru Romania si situatia RAAN, fluctuatiile pretului carburantilor, amanarea calendarului de liberalizare a pretului la gaze si impactul asupra consumatorului final de energie, dar si noutatile programului de privatizare a companiilor de stat si vanzarea pachetelor de actiuni pe bursa, investitii in sectorul energetic romanesc si finantarea investitiilor in energie prin intermediul bancilor, al Bursei si al fondurilor de investitii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.