Cei sase parlamentari de Diaspora solicita presedintelui Klaus Iohannis o discutie la Cotroceni pe tema problemelor romanilor din strainatate, votul prin corespondenta fiind pe lista subiectelor, potrivit unui comunicat al deputatului PNL Ovidiu Raetchi.

Conform sursei citate, toti parlamentarii de Diaspora - senatorii Viorel Riceard Badea si Adrian Anghel, deputatii Aurelian Mihai, Eugen Tomac, Mircea Lubanovici si Ovidiu Alexandru Raetchi - au agreat miercuri transmiterea la Cotroceni a unei scrisori prin care solicita o sesiune de discutii privind marile probleme ale Diasporei.

"Desi putini la numar (doi senatori si patru deputati), parlamentarii de Diaspora au responsabilitatea reprezentarii milioanelor de romani de peste hotare. Romani care, intr-un context social si politic ambiguu, au ales sa munceasca in alte state, dar sunt conectati la toate evolutiile din Romania si traiesc cu speranta intoarcerii intr-un spatiu al normalitatii, trimitand anual in tara o suma care o depaseste pe cea a investitiilor straine. Romani care se formeaza in marile scoli ale lumii si care spera sa poata fi parte a schimbarii sistemice din tara lor. Problemele si subiectele de dezbatere acumulate de noi, parlamentarii de Diaspora, in ultimii doi ani, in urma intalnirilor cu cetatenii pe care ii reprezentam sunt insemnate, consistente si au un caracter sensibil diferit fata de cele aflate pe agenda consacrata a societatii romanesti. Romanii de peste hotare, de pilda, solicita o solutie urgenta in problema dreptului elementar la vot. Pentru ei reprezentarea consulara si diplomatica, precum si o serie de acorduri sociale bilaterale cu alte state constituie prioritati majore", arata parlamentarii, in mesajul adresat presedintelui Klaus Iohannis.

Cei sase semnatari ai scrisorii ii solicita presedintelui sa analizeze oportunitatea invitarii parlamentarilor de Diaspora pentru discutii si consultari, la Palatul Cotroceni, scrie MEDIAFAX. "Avand in vedere datoria noastra constitutionala de a prezenta mesajele comunitatilor de peste hotare autoritatilor romane, dar si responsabilitatea speciala a Presedintelui Romaniei in politica externa si in solutionarea temelor majore de pe agenda societatii civile - asa cum este identificarea unei solutii legislative urgente pentru votul prin corespondenta - va solicitam, domnule presedinte, sa analizati oportunitatea invitarii parlamentarilor de Diaspora, deputati si senatori, pentru discutii si consultari la Cotroceni", mai spun cei sase parlamentari, conform comunicatului.

Citeste si:
Orban: „Cine vrea să lucreze în funcția publică nu trebuie să fie...
Orban: „Cine vrea să facă o...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.