Social 13 Mai 2015 12:24
Google o sarbatoreste, miercuri, pe specialista in seismologie, daneza Inge Lehmann, printr-un logo special, care marcheaza implinirea a 127 de ani de la nasterea celei care a descoperit nucleul intern al Pamantului.

In urma cu aproape 80 de ani, Inge Lehmann a transformat perceptia asupra Pamantului, dupa ce a descoperit existenta nucleului intern al acestuia. Noul logo al Google arata imaginea Pamantului, impartita in doua jumatati, cu nucleul sau stralucind ca o stea, scrie MEDIAFAX.

Specialista in seismologie si geofiziciana Inge Lehmann s-a nascut pe 13 mai 1888, in Copenhaga, Danemarca, si a murit pe 21 februarie 1993, in acelasi oras, la varsta de 104 ani. In 1936, Lehmann a postulat ca nucleul Pamantului nu este o sfera lichida, ci ca exista, de asemenea, un nucleu intern, cu proprietati diferite de cele ale nucleului extern. Concluzia sa a fost rapid acceptata de seismologi, care, pana la acel moment, nu reusisera sa propuna o ipoteza valida asupra careia sa se poata lucra in ceea ce priveste observatiile despre undele primare (undele P) generate de cutremure, care incetinesc atunci cand ajung in anumite regiuni interne ale Terrei.

Inge Lehmann, fiica psihologului experimental Alfred Georg Ludvik Lehmann (1858 - 1921), a fost educata intr-o scoala progresista condusa de Hanna Adler, o matusa a fizicianului Niels Bohr. Tatal sau si Adler au fost, de altfel, cele doua influente majore asupra dezvoltarii intelectuale a lui Lehmann.

A studiat matematica la Universitatea din Copenhaga si la cea din Cambridge, desi, la un moment dat, a trebuit sa intrerupa studiile din cauza sanatatii precare. In 1923, s-a angajat la Universitatea din Copenhaga ca asistenta a matematicianului J.F. Steffensen, iar apoi a devenit asistenta a specialistului in geodezie Niels Erik Nørlund, sub coordonarea caruia a contribuit la infiintarea unor observatoare seismologice in Danemarca si Groenlanda. Atunci a inceput sa dezvolte o pasiune pentru seismologie, desi provenea dintr-o tara in care nu exista cutremure. In 1928, dupa ce a trecut examenele, a fost angajata ca sef al departamentului de seismologie al Geodetical Institute din Danemarca, coordonat de Nørlund.

Citeste si:
Iulia Albu dă de pământ cu vedetele care promovează clinici și...
Iulia Albu dă de pământ cu...

Inge Lehmann a fost recompensata de-a lungul anilor cu numeroase premii, precum Gordon Wood Award (1960), medalia Emil Wiechert (1964), medalia de aur a Societatii regale de stiinta si litere din Danemarca (1965), Tagea Brandt Rejselegat (1938 si 1967), a fost aleasa membra a Societatii Regale din Danemarca (1969) si a primit o medalie din partea Societatii de seismologie din America (1977).

Asteroidul 5632 a primit numele Ingelehmann, in onoarea sa.

In 1997, The American Geophysical Union a creat medalia Inge Lehmann, pentru a onora "contributia uimitoare la intelegerea structurii, compozitiei si dinamicii mantalei si nucleului Pamantului". Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.