Social 11 Mai 2015 16:29
Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Agentia Fito-Sanitara ar trebui unite sub o singura institutie, a declarat, luni, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

"Ministerul Agriculturii este semnatar al ordinului comun care stabileste atributiile Ministerului Sanatatii, Ministerului Agriculturii, prin Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara, dar si rolul pe care il are ANPC-ul. Aici au fost foarte multe dezbateri. Exista dorinta foarte mare a celor care lucreaza pe partea de productie, procesare si desfacere ca acestea sa aiba atributii foarte clare. Sunt foarte multe controale, foarte multe institutii care vin de fiecare data. Nu stiu daca ar trebui sa facem o singura institutie care sa se ocupe de aceste lucruri, dar sa avem atributii foarte clare, pentru ca de multe ori aceste institutii exced cadrului pe care il au, prin ordinele comune pe care le-am semnat. Cred ca aici avem de lucrat in perioada urmatoare. Eu nu am constatat pana azi ca exista o problema de colaborare intre ANSV, Agentia Fito-Sanitara sau Directia de Inspectie, dar poate ca ar trebui sa existe o singura institutie, care sa certifice de la furca la furculita", a spus Constantin, care a participat la un eveniment organizat de Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara - Romalimenta.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a afirmat ca discutii privind o autoritate unica de control exista de mai multa vreme, scrie MEDIAFAX.

"Ne-am pus aceasta problema a realizarii unei autoritati unice de control. Nu stiu daca ar fi o idee rea, pentru simplul motiv ca producatorul decat sa fie controlat de trei echipe, mai bine vin specialisti din toate domeniile si fac un control complet. Cred ca specializarea profesionala a oamenilor care lucreaza la ANSVSA sau ANPC este diferita, iar o echipa mixta se poate completa", a mentionat Rafila.

Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, considera ca o autoritate unica ar putea reprezenta o solutie viabila, insa a precizat ca producatorii au nevoie si de sfaturi din partea institutiilor statului.

"Un minister unic poate fi o solutie, dar daca vine o comisie mixta se numeste dezastru. O comisie mixta in care vin trei inspectori, de trei specialitati si fac un control, precis ne inchide pe toti. Controalele sunt usor de facut, dar informatia e greu de capatat. Suntem satui de reclamatii, vrem un ajutor coerent, un control coerent. Eu am asistat la o comisie mixta in perioada gripei aviare, cand intr-unul din magazinele mele a intrat o comisie mixta. Ca urmare, am retras 500 de kilograme de pui si nici in clipa asta nu stiu de ce am facut-o. Am facut-o ca sa scap de gura comisiei mixte. De aceea m-as opune acestui lucru. Colaboram foarte bine cu diferitele institutii, dar dezastrul este cand ii luam impreuna", a subliniat Minea.

Citeste si:
Controale ANSVSA înainte de Paște. Inspectorii ies masiv pe teren...
Controale ANSVSA înainte de...

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Marius Dunca, nu considera fezabila infiintarea unei institutii unice de control.

"Momentan nu este fezabil. Producatorii au parte de libertate totala si control permanent. Sa controleze si ANSV-ul, Directia de Sanatate Public si ANPC-ul. Daca facem un minister acum, inseamna ca luam specialistii de la ANSVSA, DSP si ANPC. Ar fi aceeasi Marie, cu alta palarie. Nu cred ca ii deranjeaza pe agentii economici sa vina si ANPC-ul si ANSVSA, pentru ca oi venim si cu sfaturi. Scopul nostru nu este sa ii amendam, pentru ca nu avem procente din amenzi, dar daca se incalca legea din pacate ii amendam", a explicat Dunca.

Marius Dunca a mai spus ca mai multe ONG-uri au denumiri asemanatoare cu ale ANPC-ului si merg in controale la diferiti agenti economici, insa acestea nu au voie sa faca acest lucru.

Citeste si:
ANPC a depistat noi loturi de măști de protecție neconforme în România
ANPC a depistat noi loturi de...

"Sunt foarte multe ONG-uri care controleaza. ONG-urile nu au niciun drept de control asupra niciunui operator economic, sa fie foarte clar. Am vazut niste legitimatii de pana si eu ma ridic in picioare. Am zis ca sunt de la CIA, FBI, cum sa nu se sperie vanzatorul?! Sunt multe ONG-uri care au denumire aproape identica cu a noastra. Pe noile plachete pe care le-am emis am scris clar ca ONG-urile nu au voie sa efectueze controale", a conchis Dunca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.