Social 5 Mai 2015 16:07
Ministrul Apararii, Mircea Dusa, considera ca Romania este o oaza de stabilitate in zona si spune ca viitoarea Strategie nationala militara si Carta Alba a Apararii, care vor fi intocmite de minister, vor fi puse in acord cu masurile de reasigurare pe flancul estic al NATO si UE.

Mircea Dusa a declarat, marti, la sediul Ministerului Apararii (MApN), in cadrul unei intalniri cu amiralul Mark Ferguson, seful Comandamentului fortelor intrunite aliate de la Napoli (Italia), ca a avut loc o analiza a felului in care se realizeaza obiectivele stabilite in planul de reasigurare pe flancul estic, de asigurare a prezentei trupelor NATO, prin rotatie, in aceasta zona. "Am subliniat ca Romania este o oaza de stabilitate in zona si am subliniat pilonii importanti de securitate ai Romaniei, in primul rand politicile proprii in domeniul securitatii nationale, apartenenta la NATO, la UE, dar si parteneriatul strategic intre Romania si SUA. Urmeaza ca, in termenul prevazut de lege, presedintele Romaniei sa prezinte in Parlament Strategia nationala de aparare, iar, ulterior, MApN va intocmi Carta Alba a Apararii si Strategia nationala militara care va fi pusa de acord cu masurile de reasigurare pe flancul estic al NATO si UE. Am facut si o analiza a felului in care realizam obiectivele stabilite in planul de reasigurare pe flancul estic, a felului in care asiguram prezenta trupelor NATO, prin rotatie, in aceasta zona, pe teritoriul Romaniei si pe Marea Neagra", a spus Dusa.

Retail jobs

El a afirmat ca a apreciat implicarea amiralului Ferguson si a Comandamentului de la Napoli in fundamentarea deciziilor, in momentul in care s-a stabilit ca in Romania sa se organizeze un comandament multinational de divizie, dar si sprijinul primit in implementarea obiectivelor planului de contingenta pentru Romania si Bulgaria. "Am discutat si despre misiunile din Afganistan in cursul anului 2015, despre operationalizarea Bazei de la Deveselu, care reprezinta o capabilitate defensiva a NATO. Baza va functiona sub autoritatea Comandamentului fortelor intrunite aliate de la Napoli", a aratat Mircea Dusa.

Mark Ferguson a declarat, la randul sau, ca a discutat cu ministrul Apararii despre dislocarea comandamentului pe care il conduce la Cincu (Brasov) in cursul lunii iunie, pentru a lua parte la un exercitiu militar al NATO, scrie MEDIAFAX. "Este prima data cand un comandament de forte intrunite va fi dislocat in Romania. La exercitiul militar de la Cincu vor participa 1.000 de persoane din 21 de state. Aceasta dislocare va testa capabilitatea operationala completa a personalului meu prin schimbarea comenzii si controlului intre Comandamentul de la Napoli si elementele care vor fi dislocate la Cincu. In iunie, cand noi vom fi dislocati in Romania, vor mai avea loc o serie exercitii in cadrul mai multor natiuni NATO, cunoscute sub numele «Allied Shield», in Polonia si in statele baltice", a subliniat Ferguson. El a precizat ca exercitiile din cadrul "Allied Shield" demonstreaza unitatea si hotararea NATO, capabilitatile sale de raspuns rapid si angajarea fiecarei natiuni NATO la conceptul de aparare colectiva.

Citeste si:
Mircea Dusa a demisionat din functia de prefect al judetului Mures
Mircea Dusa a demisionat din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.