Compania spaniola CAF, castigatorul desemnat al licitatiei pentru achizitia de trenuri noi de metrou la Magistrala 5, a anuntat ca asteapta cu incredere finalizarea cercetarilor in acest caz si incheierea procesului de solutionare a contestatiilor, dupa decizia CNSC de suspendare a solutionarii.

CNSC a suspendat recent solutionarea contestatiilor depuse de Alstom Transport si Astra Vagoane Calatori, pana la terminarea unei anchete DNA privind aceasta procedura. "CAF nu poate sa comenteze procedura judiciara aflata in derulare. Asteptam cu incredere finalizarea cercetarilor in acest caz si incheierea procesului de solutionare a contestatiilor si ne exprimam deplina disponibilitate de a coopera cu autoritatile romane in vederea clarificarii oricaror suspiciuni legate de procedura de achizitie publica", se arata intr-un comunicat al CAF.

Trei membri ai comisiei de licitatie din Metrorex sunt cercetati penal de DNA in legatura cu aceasta licitatie. Potrivit unui raspuns oficial al DNA, la solicitarea MEDIAFAX, procurorii anticoruptie fac verificari cu privire la posibila savarsire a infractiunilor de luare de mita, abuz in serviciu si folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Ancheta DNA ii vizeaza pe Valeriu Picu, Gabriel-Constantin Sburlan si Mihai-Marian Andronescu, membri ai comisiei de licitatie. De asemenea, procurorii il ancheteaza si pe Ovidiu Bancescu, reprezentant al CAF. "Compania noastra opereaza, in toata lumea, in concordanta cu un cod de conduita care prevede reguli foarte stricte referitoare la raporturile dintre angajatii CAF si reprezentantii institutiilor publice. Regulile noastre impun angajatilor sa se conformeze intru totul cu legile statului in care isi desfasoara activitatea. Este interzisa oferirea de beneficii reprezentantilor institutiilor publice, in afara practicilor comerciale uzuale permise de legile in vigoare si utilizate de toate companiile din industrie", a subliniat compania spaniola.

Licitatia cu o valoare estimata de aproximativ 440 milioane euro, cu TVA, vizeaza achizitia a minim 43 si maxim 51 de trenuri pentru Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon, cu 258, respectiv 306 vagoane, printr-un acord-cadru cu pana la patru contracte subsecvente.

Citeste si:
Angajații Metrorex pichetează Guvernul. Aceștia amenință cu greva...
Angajații Metrorex pichetează...

Pentru acest contract, Metrorex a primit la 15 octombrie oferte din partea Astra Vagoane Calatori (1,14 miliarde lei), Alstom Transport (322,2 milioane euro), CAF (309,3 milioane euro), CSR din China (272,3 milioane euro) si Pesa din Polonia (1,5 miliarde lei). Sumele nu includ TVA. Metrorex a mai atribuit CAF, in anul 2011, un contract in valoare de 97 milioane euro, pentru livrarea a 16 garnituri. Acordul a fost extins la finele anului trecut cu inca opt trenuri, cu un cost de 47 milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.