Functionarii din administratia publica locala, afiliati la Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA), vor intra, joi, in greva generala de o zi, nemultumiti de dezinteresul Guvernului fata de problemele generate de salarizarea deficitara a angajatilor din acest domeniu.

Secretarul general al FNSA, Bogdan Schiop, a declarat, marti, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca actiunea de protest este declansata ca urmare a nepasarii si dezinteresului manifestate de Guvern fata de problemele generate de salarizarea deficitara a angajatilor din administratia publica locala. “FNSA organizeaza, joi, 30 aprilie, la nivel national, o greva generala de o zi in administratia locala, in primarii si consilii judetene, ca urmare a nepasarii si dezinteresului manifestate de catre Guvern fata de problemele generate de salarizarea deficitara a angajatilor care isi desfasoara activitatea in institutiile din administratia publica locala, cea mai slab platita categorie de salariati din sistemul bugetar. Au fost colectate aproape 18.000 de semnaturi din partea membrilor de sindicat care sustin declansarea grevei, relateaza MEDIAFAX. Activitatea in institutiile publice va fi intrerupta aproape in totalitate, urmand sa asiguram in ziua grevei generale doar serviciile de decese si de plata a amenzilor care trebuie achitate in 24 de ore”, a spus Suciu.

Potrivit acestuia, revendicarile FNSA privesc reglementarea si liberalizarea acordarii tichetelor de masa sau a normei de hrana pentru toti salariatii din administratia publica incepand cu anul 2015 si majorarea salariilor pentru angajatii din administratie, tot incepand cu acest an, in proportie de 10 la suta.

Bogdan Schiop a afirmat ca, dupa trei ani de guvernare, FNSA a constatat ca politicile actualului Guvern cu privire la administratia publica locala din Romania nu difera cu nimic fata de cele aplicate de catre guvernele anterioare, actualul Executiv putand fi considerat “un demn continuator al politicilor prin care se mimeaza dialogul social”. Aproximativ 30% din totalul salariatilor din administratia publica locala vor intra, joi, in greva generala, a declarat Petru Dandea, vicepresedinte al Cartel Alfa, confederatie sindicala la care este asociata Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Potrivit acestuia, actiunea de protest va incepe la ora 8.00 si se va incheia la ora 16.00, functionarii urmand sa mearga la serviciu, insa fara sa lucreze, fiind eliberate doar certificate de deces. Tot joi, aproximativ 600 de functionari publici vor participa, intre orele 10.00 si 12.00, la un miting in fata Primariei Capitalei.

Dupa greva generala de o zi, va fi organizat un miting la Bucuresti, in 27 mai, la care sunt asteptati sa participe 3.000 de persoane. De asemenea, va fi organizata o actiune de strangere de semnaturi in vederea declansarii grevei generale pe termen nelimitat in administratia publica in luna octombrie. FNSA este o federatie reprezentativa la nivel national avand circa 40.000 de membri din primarii, consilii judete si institutii subordonate acestora la nivel national.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.