Social27 Aprilie 201518:40

Lectura de 3 minute

Peste 200 de kilometri de trasee de bicicleta si drumetie au fost inaugurate, la sfarsitul saptamanii trecute, in Podisul Hartibaciului din Transilvania, turistii putand sa parcurga drumuri care traverseaza 26 de sate cu biserici fortificate si cetatea medievala Sighisoara

Asociatia Mioritics si WWF (World Wide Fund for Nature) - Romania au inaugurat, la sfarsitul saptamanii trecute, o retea de trasee de biciclete si de drumetie care strabat situl Natura 2000 Podisul Hartibaciului - Tarnava Mare din Transilvania si care totalizeaza 229 de kilometri. Traseele trec prin 26 de sate cu biserici fortificate si prin cetatea medievala Sighisoara, leaga patru monumente UNESCO, de la Sighisoara, Viscri, Saschiz si Breite, si traverseaza arii naturale protejate de importanta europeana si nationala.

Lucrarile au fost realizate de Asociatia Mioritics in perioada septembrie 2013 - februarie 2015, in cadrul proiectului coordonat de WWF "Pentru Natura si Comunitati Locale - Bazele unui management integrat Natura 2000 in zona Hartibaciu - Tarnava Mare - Olt". Lucrarile au inclus verificarea, testarea, curatarea drumurilor si potecilor existente, selectia drumurilor si potecilor ce au fost marcate, identificarea punctelor de interes pentru turisti, aplicarea marcajelor (rosu si albastru, banda, cruce si triunghi), inregistrarea track-urilor GPS, realizarea hartilor si a panourilor informative si a sagetilor indicatoare.

Drept urmare, exista un numar de 32 de trasee - cel mai lung fiind de 29,2 kilometri (Viscri - Dealul Ciorilor) si cel mai scurt, de 1,6 kilometri (Sighisoara - Platoul cu stejari seculari Breite) - si 70 de panouri informative amplasate in localitati traversate de trasee si in punctele importante de pe trasee. Datorita reliefului foarte accesibil (cel mai inalt varf este de 701 metri - Dealul Birom) si a diversitatii optiunilor, acestea pot fi parcurse de turisti, inclusiv familii cu copii, fara echipament complex si fara o pregatire sportiva speciala, dar exista si circuite dedicate celor care isi doresc mai mult si au o conditie fizica mai buna.

Desi exista zone mai dificil de parcurs, peisajul din aceasta regiune este unul dintre motivele pentru care turistii care se aventureaza pe traseele de bicicleta si drumetie le pot parcurge pana la capat. Potrivit organizatorilor, construirea acestei retele de trasee are tocmai scopul de a-i aduce pe oamenii din orasele aglomerate si prafuite in natura, intr-o zona unica - cel putin la nivel european din punct de vedere al bogatiei naturale si al sursei hranei sanatoase, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Turisti pusi sa isi ceara scuze intr-o scrisoare, dupa ce au...
Turisti pusi sa isi ceara...

De asemenea, reteaua de trasee are o foarte importanta miza socio-economica - reprezinta un "produs" in jurul caruia localnicii isi pot dezvolta o oferta de turism rural, ca sursa suplimentara si, in multe cazuri, necesara de venit. In felul acesta, ei vor avea o motivatie mai puternica pentru a proteja biodiversitatea si a pastra practicile si traditiile agricole si culinare, intr-un context economic si politic din ce in ce mai dificil pentru micii producatori. Desi, in prezent, nu exista cate un ghid in fiecare sat din aceasta zona si nici inchirierea bicicletelor nu este accesibila oriunde, persoanele interesate pot alege trasee pornind din localitatile care le ofera asemenea facilitati.

Florentina Florescu, managerul proiectului "Pentru Natura si Comunitati Locale - Bazele unui management integrat Natura 2000 in zona Hartibaciu - Tarnava Mare - Olt", a precizat ca, pe viitor, doresc sa faca in asa fel incat in fiecare sat sa existe cate un ghid, care sa le spuna turistilor povesti din zonele respective. Deocamdata, exista peste tot panouri cu trasee si cu informatiile necesare.

Proiectul "Pentru Natura si Comunitati Locale - Bazele unui management integrat Natura 2000 in zona Hartibaciu - Tarnava Mare -Olt" este implementat in perioada martie 2011 - mai 2015 de WWF - Romania, in parteneriat cu Fundatia ADEPT, Fundatia Mihai Eminescu Trust, Agentia Regionala de Protectie a Mediului Sibiu si Ecotur Sibiu. Acesta este cofinantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin Programul Operational de Mediu, si are o valoare de 12.652.463 de lei. Mai multe informatii se gasesc pe site-ul www.natura2000transilvania.ro.

Citeste si:
Ministerul Culturii reia procedura de includere a Rosiei Montana
Ministerul Culturii reia...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.