Ecografia transfontanelara se efectueaza la bebelusi inainte de varsta de 6 luni, perioada in care fontanela este suficient de mare incat sa permita o buna vizualizare a creierului.

Ecografia transfontanelara este recomandata atunci cand medicul este ingrijorat ca cel mic ar putea avea probleme neurologice.

Bebelusii prematuri au intotdeauna indicatie de efectuare a ecografiei transfontanelare, pentru a fi identificate din timp eventuale complicatii neurologice cum sunt hemoragia intracraniana sau afectarea materiei albe din creier, complicatie denumita leucomalacie. De asemenea, medicul poate solicita efectuarea unei ecografii transfontanelare in cazul in care capul bebelusilor creste mai repede decat ar fi de asteptat, daca fontanela este bombata sau daca bebelusul manifesta simptome neurologice.

Ecografia transfontanelara permite diagnosticarea hemoragiilor intracraniene, a hidrocefaliei, tumorilor sau chisturilor intracraniene sau a complicatiilor meningitei.

Este important sa stii ca rezultatul ecografiei nu este influentat de plansetul bebelusului. Medicul te va incuraja sa ii oferi suzeta, sanul sau jucaria preferata, pentru a-i distrage atentia si a-l linisti.

In cazul bebelusilor nascuti prematur, prima ecografie transfontanelara se efectueaza dupa nasterea si stabilizarea bebelusului.

Ea este menita sa identifice eventuale hemoragii intracraniene. In functie de rezultatul obtinut si de evolutia clinica a micului pacient, medicul poate solicita sau nu repetarea examenului ecografic.

In cazul in care medicul suspicioneaza alte probleme medicale, el poate recomanda efectuarea ecografiei transfontanelare oricand inainte de varsta de 6 luni. In unele situatii, ea se poate efectua si mai tarziu, desi este posibil ca examinarea sa nu mai fie la fel de usoara sau de concludenta.

Citeste mai multe despre bebelusi in Clubul Bebelusilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.