Un jurnal unic in cultura romaneasca, intitulat "Calindar", ce cuprinde insemnarile zilnice ale unui taran cu patru clase din judetul Bistrita-Nasaud, timp de aproape jumatate de secol, a fost lansat, sambata, intr-un eveniment organizat de Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Potrivit istoricului Simion Retegan, jurnalul lui Simion Cismas, din Monor, judetul Bistrita-Nasaud, care cuprinde insemnari zilnice, timp de aproape jumatate de secol, este considerat unic in cultura romaneasca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am parcurs cu mult interes aceasta carte-fluviu, prima de acest gen pe care eu am citit-o si prima, cred, care exista in cultura noastra populara, o carte in care un om simplu, cu patru clase elementare, isi prezinta itinerariul vietii, incepand de la varsta de 28 de ani si pana la 72, zi de zi", a declarat Siomion Retegan, cercetator stiintific in cadrul Institutului de Istorie "George Baritiu" al Academiei Romane Cluj.

Jurnalul lui Simion Cismas a fost transcris de nepoata sa, Emilia Cismas, care avea doar 8 ani la moartea bunicului sau. Ea a lucrat timp de 6 luni la traspunerea textelor. Potrivit acesteia, jurnalul are patru volume cu peste doua mii de pagini de inscrieri, care contin insemnari banale ale fiecarei zile, scrieri din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, de pe front, dar si evocari si comentarii din timpul altor perioade istorice, petrecute in ultima jumatate de secol.

"Mi-am pus si eu intrebarea ce a putut declansa aceasta dorinta a lui de a scrie. Eu, cand a murit bunicul, aveam opt ani. Dupa ce a murit, noi nu am mai discutat de aceste caiete. Mama si tata le-au pastrat intr-un cufar in pod, unde eu le-am redescoperit cand am intrat la facultate. Nu stiu ce a declansat aceasta dorinta a lui de a scrie", a declarat Emilia Cismas.

Emilia Cismas a mai spus ca jurnalul cuprinde aspecte religioase, agrare, sociale, politice si economice ale familiei sale, ale comunitatii si ale tarii. Ultima consemnare este nasterea ultimului nascut din familie, in martie 1981, iar dupa numai doua zile Simion Cismas a murit.

La evenimentul de lansare al jurnalului "Calindar" au participat reprezentanti ai Universitatii "Babes-Bolyai", dar si Mitropolitul Andrei Andreicut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.