Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a initiat un proiect care prevede ca doar personalul aeronavigant din aviatia militara - pilotii, insotitorii de bord, parasutistii - va fi asigurat pentru cazurile de accidente de aviatie soldate cu deces, invaliditate, nu si personalul nenavigant, cum este acum.

Dusa a propus acest proiect in calitate de deputat, aratand ca, in prezent, statutul personalului aeronautic din aviatia militara din Romania prevede obligativitatea incheierii unor polite de asigurare pentru cazurile de producere a unor accidente, urmate de deces sau invaliditate totala su partiala, pentru tot personalul aeronautic, incluzand, pe langa piloti, insotitori de bord, ingineri de bord, parasutisti, si personalul tehnic ingineresc de aviatie - navigatorii de sol si meteorologii.

Acest lucru genereaza costuri suplimentare la bugetul de stat, avand in vedere ca personalul nenavigant trebuie asigurat "fara a fi justificata existenta unui pericol in activitatea pe care o desfasoara", a apreciat Mircea Dusa, in expunerea de motive.

"Ca urmare, pentru asigurarea cheltuirii judicioase a resurselor bugetare se impune modificarea Statutului personalului aeronautic din aviatia militara a Romaniei in sensul asigurarii de drept doar a personalului aeronavigant. Aceste dispozitii sunt mai aproape de necesitatile institutiilor militare, asigurand alocarea de fonduri numai pentru persoanele care desfasoara activitati cu un grad ridicat de pericol, astfel fiind evitate situatiile in care, spre exemplu, personalul tehnic ingineresc de aviatie, navigatorii de sol, meteorologii, in calitatea sa de personal aeronautic, trebuie sa fie asigurat, fara a fi justificata de existenta vreunui pericol in activitatea pe care o desfasoara", mentioneaza Dusa.

Proiectul a fost depus in 20 aprilie si se afla in consultare publica la Camera Deputatilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.